Esiintyjät

SAMUELIN POLONEESI & VINTERSTÄMMA -FESTIVAALIN ESIINTYJÄT

AIMO RUISNIEMI, Varsinais-Suomi (Pelimanniparaati)

Kotipaikkani on Raisio.
Soitan kansan- ja pelimannimusiikkia yksin ja ryhmissä. Aktiiviset ryhmät tällä hetkellä: Pelimanniyhtye Möttöläiset, Kansanmusiikkiryhmä Naamuskat ja Pelimannitrio Eläkööri.

Olen suorittanut kultaisen pelimannimerkin. Niinkin on päässyt käymään, että olen saanut pelimannimestaruuden ja kaksi suomen mestaruutta. Näistä en ota vastuuta, koska päätös on tuomareiden!
Kaustisen kansanmusiikkitapahtuma on tullut tutuksi myös esiintymislavojen puolelta, kuten myös Oriveden kurssit.
Olen mukana Varsinais-Suomen kansanmusiikkiyhdistyksen toiminnassa.

Aimo Ruisniemi - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

ANNE-MARI KIVIMÄKI & PALOMYLLY -76 (Lauantain iltakonsertti klo 19 Ritarihuoneella)

Anne-Mari Kivimäki on Tampereella asuva freelance-muusikko, säveltäjä ja sanoittaja. Hän on kehittänyt venäläisen Notka-haitarin ympärille yhtyeitä ja monitaiteellisia soivia taideteoksia ja luonut oman soittotyylin, nykykarjalaisen haitari-trancen. Anne-Mari Kivimäki & Palomylly -76 soittaa musiikkia Karjalan tanssimailta, niin että karmuuni laulaa, pokoiniekat nousevat ja lanteet heiluvat Kontokin kulmilla. Yhtye tulkitsee ja tunnelmoi musiikkia Kivimäen uudelta albumilta, joka julkaistaan keväällä 2018.

Anne-Mari Kivimäki haitari, laulu
Pekko Käppi jouhikko, rumpu, laulu
Ville Rauhala kontrabasso, laulu
Pauliina Saarman äänitekniikka

Anne-Mari Kivimäki & Palomylly -76 - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

BALALAIKKAORKESTERI KALINKA (Pelimanniparaati)

Balalaikkaorkesteri Kalinka soittaa tunnelmallista venäläistä musiikkia. Orkesteria johtaa Albina Parkkonen ja laulusolistina on sopraano Katja Harvala. Orkesteri on perustettu vuonna 2013 ja se täyttää tänä vuonna 25 vuotta.
Syntymäpäiviä juhlitaan esiintymällä Pelimanniparaatissa ja konsertoimalla Maunula-talossa, Malmitalossa ja osallistumalla Ruiskumestarin talon pihasoittoon. Orkesterin soittimia ovat domrat, balalaikat, haitarit, huilu ja kitara.

 

BEEPA, Pohjois-Savo (Pelimanniparaati, Kampin kappeli la klo 11.45, Savoy aula su klo 11.30)

Beepa, nuori kantelisti 60-70 luvun folkhenkeen. Kappaleet on itse sovitettu 15-kieliselle kanteleelle ja laululle.

Beepa - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

BORDUNA, Uusimaa (Poloneesiklubi pe klo 23)

Borduna soittaa musiikkia, jonka juuret ovat syvällä jokilaaksojen savessa. Alueen vanhat polskat, jatsit ja valssit ovat saaneet yhtyeen käsittelyssä tuoreet sovitukset. Joukossa on myös balladeja ja rekilauluja sekä aiemmin julkaisemattomia sävelmiä.
Vuonna 2012 perustetun Bordunan jäsenet tulevat Ylivieskasta, Alavieskasta ja Haapavedeltä. Yhtyeen vetäjänä toimii kansanmuusikko Juha-Matti Kurra, jonka käsialaa ovat myös kappaleiden sovitukset.

 

CU3, Satakunta (Pelimanniparaati, Kansanlaulukirkko)

Cu3 on isän ja poikien bändi. Kokoonpano: Iiro Kupari; viulu ja laulu, Aarni Kupari; viulu ja laulu, Risto Kupari; kitara ja laulu. Ohjelmistossa on laulettua kansanmusiikkia.

 

DÉSIRÉE SAARELA & TRISKEL (Lauantain iltakonsertti klo 19 Ritarihuoneella)

Désirée Saarela & Triskel –yhtyeen musiikissa yhdistyy nykypäivän laulaja-lauluntekijä-perinne vahvaan kansanmusiikkitulkintaan. Yhtyeen singer-songwriter-henkinen musiikki on ajatonta ja sen tunnelma täynnä sydäntä sekä tarinankerronnan lumoa.

Désirée Saarela & Triskel - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

ESPOON PELIMANNIT, Uusimaa (Pelimanniparaati)

Espoon pelimannit – Esbo spelmanslag on hyväntuulinen ja edustava pelimanniorkesteri Espoosta, jonka svengaava soittotyyli tunnetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin. Erityisen kysytty yhtye on monien tapahtumien tanssiorkesterina, jonka uutena solistina lavalle astuu tänä keväänä Elina Sauri.

Perinteisen ja vauhdikkaan pelimanni- ja tanssimusiikin lisäksi orkesteri soittaa myös vanhoja salonkitansseja. Yhtyeen soittimisto käsittää koko pelimannimusiikin tärkeimmät instrumentit. Tahtia antavat lukuisat viulut, harmonikat, klarinetti, mandoliinit, kitarat, kontrabassot ja rummut. Soittajia orkesterissa on n. 20, mutta tarvittaessa keikalle lähtee pienempikin kokoonpano.

Espoon pelimannit kuva Jorma Airola

 

HALSBRYTARNA, Uusimaa (Sunnuntain pääjuhla klo 13 Savoy-teatterissa, Poloneesiklubi la klo 21.40)

Halsbrytarnas repertoar består till 95 procent av musik man kan dansa till. Man spelar schottis, mazurka, polka, vals, hambo, snoa, polska och även alla andra former av folkmusik. Repertoaren är övervägande nordisk. Främst spelar man naturligtvis finlandssvenska låtar, men också låtar från flere andra europeiska länder.

Halsbrytarna - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

HARPOLEKARNA, Uusimaa (Uusmaalaiset kansanmusiikki-iltamat pe klo 19 Balderin salissa)

Harpolekarna - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

HEIKKI LAHTI & KOMIA (Sunnuntain pääjuhla klo 13 Savoy-teatterissa)

Mestaripelimanni Heikki Lahti on suomalaisen pelimannimandoliinin soiton esikuva ja kouluttaja. Heikki Lahti & Komia soittaa pelimannimusiikkia tunnelmasta toiseen. Erityisen rakkaiksi yhtyeelle ovat muodostuneet Otto Hotakaisen ja Wiljami Niittykosken sävelet Konsta Jylhää unohtamatta. Myös perinteiset pelimannisävelmät kuuluvat yhtyeen keskeiseen ohjelmistoon.

Heikki Lahti – mandoliini
Katja Lampinen – haitari
Tony Uusitalo – kontrabasso
Mauno Järvelä – viulu
Ilkka Salo – viulu
Arto Salo – viulu

Heikki Lahti & Komia - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

HANNU SEPPÄNEN, Uusimaa (Vanha kauppahalli la klo 11.30, Pelimaniparaati, Poloneesklubi pe klo 22)

Trubaduuri-pelimanni, joka aloitti muusikkona ja lauluntekijänä Äimän riveissä vuonna 1973, jolloin yhtye perustettiin. Vaikuttajina omassa musiikissa olleet vahvimpina folkrock ja kansanmusiikki. Laulujen lisäksi ohjelmistossa erityisesti 2-riviselle haitarille itse sävelletty musiikki.

Hannu Seppänen2

 

HELSINGIN PELIMANNIT (Pelimanniparaati)

Helsingin pelimannit on ammattilaisista ja harrastajista koostuva pelimanniorkesteri. Kokoonpano vaihtelee puolentusinan ja kymmenen soittajan välillä. Yhtye esittää perinteisiä ja uusia kansanmusiikkikappaleita tanssittavin ja modernein sovituksin. Kaksiriviset haitarit ja viulut ovat soittimista enemmistönä, mutta soitossa voi kuulla myös huilua, klarinettia, kitaraa, kontrabassoa ja lyömäsoittimia.

 

HELSINKI KLEZMER KAPELYE (Poloneesiklubi pe klo 24)

Idea klezmer-jamien järjestämisestä syntyi aikanaan Helsinki Klezmer Festivaalin yhteydessä. Tunnelma festivaaleilla oli huumaava ja musiikin raikuessa niin muusikot kuin yleisökin vaativat lisää. Ensimmäiset jamit pidettiin vuonna 2001 Helsinki Klezmer Festivaalin yhteydessä VR:n makasiinien Alahuonella. Tuolloin jameissa soittivat Brave Old World muusikot Alan Bern, Michael Alpert, Stuart Brotman sekä Kurt Bjorling. Vuonna 2003 perustettiin Suomen Klezmer-yhdistys ry, joka on siitä lähtien järjestänyt klezmer-jamit noin kerran kuukaudessa.

Klezmer-muusikoiden joukko on jamien aikana kasvanut huimasti. Jo vuonna 2005 jameihin osallistui 11 muusikkoa. Klezmorim (klezmer- muusikot jiddishin kielellä) ovat esiintyneet erilaisissa tilaisuuksissa, kuten muun muassa häissä, syntymäpäivinä, Israelin itsenäisyysjuhlissa sekä muissa tilaisuuksissa. Marraskuussa 2006 muusikot esiintyivät Suomenlinnan Upseerikerholla. Tuolloin syntyi ajatus orkesterin nimeämisestä. Näin syntyi Helsinki Klezmer Kapelye.

Siitä lähtien Helsinki Klezmer Kapelye on esiintynyt säännöllisesti noin kerran kuukaudessa klezmer-jameissa. Jameissa on kuunneltu musiikkia, laulettu, tanssittu ja jopa kerran vietetty häitäkin. Orkesteri on esiintynyt useissa klezmer-konserteissa, joista tärkein on Loppiaisen klezmer-konsertti Temppeliaukion kirkossa. Konsertti on järjestetty säännöllisesti jo vuodesta 2005 aina tammikuun viidentenä päivänä.

 

HIIDEN PELIMANNIT, Uusimaa (Pelimanniparaati, Kansanlaulukirkko)

Hiiden pelimannit on vuonna 2014 aloittanut pelimanniyhtye, joka käyttää monipuolista soitinkirjoa. Yhtye soittaa länsiuusmaalaista ja muualta lainattua pelimannimusiikkia käyttäen sekä perinteisiä että tuoreempia sovituksia.

Hiiden pelimannit - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

INEHMO, Uusimaa (Poloneesiklubi pe klo 22.20, Kampin kappeli la klo 12.30, Pelimanniparaati, Savoy-teatterin aula su klo 14.05)

Inehmo-yhtye on 2000-luvun alkupuolelta lähtien suurella innostuksella laulanut vanhaa ja uutta kalevalamittaista epiikkaa ja lyriikkaa. Sävelmät pohjautuvat itse sovitettuihin kalevalaisiin melodioihin ja sukukansoilta opittuihin kappaleisiin.  Laulutyyli on suomalais-ugrilaisilta kyläkuoroilta, joiden karhea sointi-ihanne poikkeaa taidelaulusta. Puvut kertovat runojen kulta-ajan muodista tuhannen vuoden takaa.

Yhtyeessä laulavat Riitta Bergroth, Milla Metsola, Pipa Paljakka ja Virpi Sahi. Inehmo on julkaissut kaksi levyä: Laulajan lajia ja kekrilaulujen helmiä sisältävä Iso Härkä. www.inehmo.fi

Inehmo - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

JAAKKO HEIKKINEN (Kesäpelimannien mukana Kampissa ja Pelimanniparaatissa, puskasoitot, yhteissoitto)

Omistan klarinetin, ja mielisoittamistani ovat puskasoitot ym. vapaamuotoinen musisointi. Nettisivulta www.jaakkohei.fi löytyy sävellyksiäni, sekä kuvia soittotapahtumista yli 60 vuoden ajalta.

jaakkoheikkinen-248x300

 

JUHANI NISKANEN, Etelä-Savo (Yhteissoitto, merkkisuoritus)

Esiinnyn huuliharpulla soittajana Pääjuhlan yhteissoitossa ja kultaisen pelimannimerkin soittokokeessa. Olen soittanut pronssisen pelimannimerkin Oriveden Opistolla vuonna 2016 ja hopeisen merkin Samuelin Poloneesissa Kuopiossa vuonna 2017. Muita esiintymisiä: Kaustisella Mäntyharjun Huuliharpisteissa ja Mäntyharjun Huulihärppes-kvartetissa vuosina 2009, 2014, 2015, 2016 ja 2017. Voittopalkintoja soolosarjoissa: Baltic-Nordic Open PM-kilpailut Pärnussa voitto vuosina 2008 ja 2011 (diatoninen sarja), MunnariTreffit SM-kilpailut voitto vuosina 2007, 2009 ja 2011 (kromaattinen sarja) ja Pelimannien Parhaat kansansoittokilpailut Alavudella voitto vuonna 2004.

 

KALEVAUVA.FI (Sunnuntain pääjuhla klo 13 Savoy-teatterissa)

”Kalevauva.fi on Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen muodostama nykypäivän trubaduuriyhtye, jonka ohjelmisto on kerätty suoraan kansan suusta – vauva.fi-foorumilta. Kappaleiden sanoitukset ovat napattu tältä internetin suositulta keskustelupalstalta ja sävelletty yhtyeen toimesta tunnelman mukaiseksi.
> Kalevauva.fi antaa nettikansan syville riville kauniin äänen, yhtyeen sulosävelten säestämänä vauvafoorumin kommentit näyttäytyvät aivan uudessa valossa.”

Kalevauva.fi - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

KAMULINJAN PELIMANNIT (Pelimanniparaati, Ritarihuoneen aulasoitto)

Kamulinjan pelimannit on helsinkiläinen, Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinjan aikuisoppilaiden tuore pelimanniorkesteri, joka debytoi Samuelin poloneesissa. Pelimanniparaatissa soitamme kappaleet Valssi Etelä-Suomesta ja Maisan polkka. Ensimmäinen on trad. ja jälkimmäisen on säveltänyt Minna Raskinen ja sovittanut Maija Karhinen-Ilo.
KAUSTISEN PELIMANNIT (Pelimanniparaati, Poloneesiklubi la klo 23, Savoyn aulasoitot klo 11)
Kaustisella viikoittain kokoontuva pelimanniryhmä, joka soittaa kaustislaista ja perhonjokilaaksolaista peruspelimannimusaa
KESÄPELIMANNIT (Kamppi la 17.3. klo 11.30, Pelimanniparaati, Savoyn aulasoitot klo 12)
Pelimannimusiikia ilolla ja kokemuksella

KIRKKONUMMEN PELIMANNIT, Uusimaa (Pelimanniparaati, Ritarihuoneen aula la klo 17.30)

Kirkkonummen pelimannit- Kyrkslätts spelmän on toiminut vuodesta 1984. Vuosien aikana yhtye on soittanut monissa tanssi-illoissa, varsinkin Kirkkonummen seurantaloilla järjestetyissä ” Kylällä tanssitaan” – illoissa vuosien 1996-2011 välisenä aikana. Kirkkonummen pelimannit ovat myös esiintyneet monissa muissa tilaisuuksissa Kirkkonummella ja sen lähiseuduilla sekä myös ulkomailla, mm. Saksassa ja Ruotsissa. Vuonna 2002 yhtye kutsuttiin esiintymään Kaustisten kansanmusiikkifestivaaliin yhtenä nimettynä juhlayhtyeenä. Yhtye on julkaissut viisi CD-levyä, viimeisin “Kotitiellä-På hemvägen” niminen levy vuonna 2014. Alkuaikoina yhtyeen ohjelmisto muodostui perinteisistä tanssi- ja pelimannikappaleista. Viimeisten vuosien aikana yhtye on soittanut enimmäkseen erilaisia kansanmusiikki sävelmiä Suomesta, Pohjoismaista ja muualta maailmasta. Yhtyeellä on tänä päivänä 15 jäsentä.

Kirkkonummen pelimannit - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

KUOHU (Sunnuntain pääjuhla klo 13 Savoy-teatterissa)

Kuohu on Klaukkalan Nuorisoseuran nuorten kansantanssiryhmä, jossa tanssii 17 tyttöä. Tanssijoita yhdistää rakkaus tanssiin, yhdessä tanssimisen ilo sekä halu kehittyä tanssijoina sekä ryhmänä. Ryhmä esiintyy aktiivisesti sekä käy vuosittain eri kansantanssi ja -musiikkifestareilla. Ensi kesänä ryhmä suuntaa kohti Portugalia ja Europeadea.

Kansantanssiryhmä Kuohu - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

LATE LUNCH (Poloneesiklubi pe klo 21.20, Vanha kauppahalli la klo 11, Ritarihuoneen aulasoitot la klo 12)

Leith Arar – viulu

 

LEILA LUUKKAINEN & PENTTI OJAJÄRVI (Pelimanniparaati)

Pentti Ojajärvi on pitkän linjan pelimanni ja kansanmusiikkiaktiivi. Hänen juurensa vievät Alajärvelle, mutta nykyisin hän asustelee Pohjois-Karjalassa Kesälahdella. Leila Luukkainen on kesälahtelainen laulaja-lauluntekijä. Pentin ja Leilan duossa kohtaavat läntiset ja itäiset mielenmaisemat toisiaan täydentäen.

 

LUUNAPPI (Ritarihuoneen aulat soi la klo 18.30, Poloneesiklubi la klo 21)

Luunappi on seitsemän vuoden aikana osoittanut, että rehevä kuplettiperinne voi hyvin. Aikuisen naisen ajatusmaailmaan sopivat reilut rakkauden analyysit ovat rentoa kuultavaa. Lauluilla kosketellaan intohimon kansanomaisia kipinöitä.

Luunappi on julkaissut kaksi levyä, joiden nimissä kiteytyy yhtyeen sielu: Metkaa menoa ja Outo onni.

 

MAIJA KAUHANEN (Sunnuntain pääjuhla klo 13 Savoy-teatterissa)

Vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat, rouhea kantele ja samanaikaisesti soitetut lyömäsoittimet! Polyrytmien sekä vahvan beatin kutoma syke yhdistettynä hypnoottisiin melodioihin luovat ainutlaatuisen grooven ja soundimaailman vain yhden muusikon voimin – ilman looppereita. Tuore Etno-Emma -voittaja Maija Kauhanen tunnetaan ennakkoluulottomana muusikkona ja valovoimaisena esiintyjänä, jolla on taito koskettaa kuulijaansa genrestä riippumatta.

Maija Kauhanen - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

MIELEN MAISEMAT (Ritarihuoneen aulat soi la klo 12, Pelimanniparaati, Savoyn aulasoitot su klo 12.30)

Henry ja Olga Kolarin kanteleduo soittaa sekä moderneja improvisaatioita pienkanteleilla että keskisuomalaista perinnemusiikkia Keski-Suomen kanteleella. Pienkanteleimprovisaatioiden erikoisuus on taustalla soivat, tietokoneella tuotetut äänimaisemat. Keski-Suomen kanteleetta    soitetaan vanhojen pelimannien tyyliin tikulla ja pienkantele  säestää sitä sulkutyylillä.

 

MINJA SURVONEN (Pääjuhla sunnuntai 18.3. klo 13)

Minja Survonen on vuoden nuori pelimanni 2018. Hän esittää uudempaa ja vanhempaa kansanmusiikkia laulun ja harmonikan voimin. Sävyt vaihtelevat herkästä tunnelmasta iloiseen sottiisiin.

 

MIUKELI, Pohjois-Pohjanmaa (Pelimanniparaati, Helsingin kaupunginmuseo la klo 13)

Miukeli on vuonna 2013 perustettu yhtye, jossa soittaa ja laulaa neljä Jokilaaksojen musiikkiopiston oppilasta Haapajärveltä. Yhtyeessä Anna soittaa harmonikkaa, Jennina pianoa, Emilia viulua ja Joonatan lyömäsoittimia. Yhtyeen ikähaitari on 9-15 vuotta. Yhtye on esiintynyt mm. Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla, Haapavesi Folk -festivaalilla, Oulaisten musiikkiviikoilla, Sata-Hämä Soi! -festivaalilla, Nuori Soittaa! -tapahtumassa Kuopiossa, Haapajärvellä Ernestin soitossa, Haapajärvi-viikon pääjuhlassa sekä Nivalassa Palje+ -tapahtumissa. Yhtye soittaa pääasiassa kansanmusiikkia ja pop-musiikkia.

Yhtyeen haitaristi Anna on voittanut mm. Kroatiassa kansainvälisen harmonikkakilpailun sekä Sata-Häme Soi!:ssa kaksi- ja viisirivisten Suomen pelimannimestaruudet sekä Kaustisilla lasten pelimannikilpailun.
Yhtyeen viulisti Emilia on voittanut ja tullut toiseksi ja kolmanneksi kansainvälisessä Great Composers Competition -viulukilpailussa sekä saanut kunniamaininnan ENKOR-viulukilpailusta.

Miukeli - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

MOONSHINE, Uusimaa (Poloneesiklubi pe klo 21, Kamppi la klo 11.30, Pelimanniparaati)

Moonshine esittää renesanssihenkisen folkrockyhtyeen, Blackmore´s Nightin musiikkia. Moonshine: Tom Larsson, kitara, Riitta Myllymäki, laulu
Timo Tynkkynen, kitara, Martin Törnudd, basso, Riina Varila, viulu ja  Risto Vuorela, rummut

Moonshine

 

MUSIIKKIOPISTO JUVENALIAN NUORET PELIMANNIT (Pääjuhla sunnuntaina 18.3 klo 13)

Musiikkiopisto Juvenaliasta, Espoosta, on nuorten soittajien joukko usein osallistunut Samuelin Poloneesiin tapahtuman ollessa Helsingissä.
Viulun- ja alttoviulunsoitonopettaja Liisa Kupiainen on koonnut taasen oppilaista ryhmän. Tällä kerralla on mukana myös musiikkiopiston uusi, nuori viulunsoitonlehtori Katariina Záborszky johtamansa orkesterin kera.
Ryhmä koostuu noin  40:stä  6 -16 vuotiaista oppilaista.

 

ONNI RAJANIEMI, Uusimaa (Poloneesiklubi pe klo 22.40, Ritarihuoneen aula la klo 17)

Onni Rajaniemi on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä ja kansanmuusikko, jonka pyhänä tavoitteena on omien laulujensa lisäksi levittää suomalaisen ja suomensukuisen kansanlaulun ilosanomaa. Rajaniemi esittää Poloneesiklubilla kitaransa kanssa tulkintojaan perinteisistä lauluista intiimisti, mutta voimallisesti.

Onni Rajaniemi - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

ORFFIT (Lastenkonsertti la klo 11.30 Helsingin kaupunginmuseolla)

Lastenmusiikkiorkesteri Orffit on lempeä mutta villi. Orffeissa soittaa kolme isämiestä Kimmo, Matti ja Hannu. Orffit on televisiossa Laulujen osto- ja myyntiliikkeessä. Orffit on Poloneesissa. Orffeilla on kitaroita, saksofoneja, haitareita ja pikkusriikkisen kummalliset rummut. Orffit onnistuu soitannoissa paremmin kuin valokuvissa. Orffeilla on tärkeä tehtävä, mutta he eivät ole ihan varmoja siitä mikä se on? Orffien tehtävä on kesken. Orffin miehet soittaa Helsingin kaupunginmuseolla hiljaakovaasopivasti ja heidän lauluistaan tiedetään seuraavaa: Laulut soitetaan peräkkäin pienien väliuteliaisuuskohtausten kera. Aluksi soitetaan ensimmäinen laulu ja lopuksi viimeinen. Lauluilla on nimet: Hyvikset ja Pahikset, Pääjalkaiset, Saippuakuplia, Sattumankauppa, Ihmekolmoset ja Saman auringon alla. On muitakin. Kaikki laulut soitetaan museolla ihmeellisen taitavasti, jonka tiedon paikalle saapuneet maan asukit sulkevat aarrearkkuihinsa.

Orffit - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

ORIVESI ALL STARS (Lauantain iltakonsertti klo 19 Ritarihuoneella)

Orivesi All Stars on Suomen suurin pelimanniorkesteri, joka on toiminut vuodesta 2011 alkaen Antti Järvelän johdolla. Orkesterin ainoa päämäärä on mielekkään musisoinnin harjoittaminen hyvässä hengessä – se saa myös näkyä ja kuulua. Orivesi All Stars on pelimannikollektiivi, johon voi osallistua minkä tasoinen ja ikäinen soittaja tahansa, eikä maantieteellistä rajoitusta osallistumiselle ole.

Orivesi All Stars - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

PINNIN POJAT (Sunnuntain pääjuhla klo 13 Savoy-teatterissa)

Arto Järvelä (1964, Hattula) ja Kimmo Pohjonen (1964, Viiala) ovat jo yli kaksi vuosikymmentä kantaneet Hämäläisen perinnemusiikin kirkkainta lyhtyä. Duo on valloittanut esiintymisillään niin Islamabadissa kuin Jumesniemelläkin. Näiden iloisten velikultien varma soitannollinen ote yhdistettynä vakavan humoristiseen lauluun luo sävelkudosta joka kietoutuu vastustamattomalla tavalla kuulijan aisteihin.
Pinnin Pojat on taatusti tunteikkain Hämäläisen perinnemusiikin duo!

Pinnin Pojat - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

PIRKANMAAN MAAKUNTAPELIMANNIT (Pelimanniparaati)

Pirkanmaan maakuntapelimannit on Hämeen Kansanmusiikkiyhdistyksen alueelta koottu soittoporukka. Ryhmään voi tulla koska vain soittamaan kun on vain jäsen. Harjoitukset joka kuukausi. Soittoja eri puolilla aluetta ja myös eri yhdistysten alueille vuosittain. mm. Kiikoisten Purpurit, Kaustinen, Viitalan Matin soitto, oma järjestettävä soittotilaisuus keväisin , Hämeen Kevätsoitto. Paljon yhteistyötä Satakunnan yhdistyksen kanssa. Jäseniä meillä n 80.

 

POHJOLA PROJECT (Poloneesiklubi pe klo 23.20)

Projectin taru alkoi 2012 Antti Pohjolan ja Pauliina Pajalan toimesta. Antilla oli kasa kappaleita ja tavoitteena oli tehdä levy. Kappaleet kypsyivät hiljalleen ja tuottajaksi kysyttiin Timo Alakotila. Antin ja Pauliinan viettäessä korkean paikan leiriä Oriveden Kansanmusiikkikursseilla myös Timo halusi kokeilla paria juttua. Syntyi Pohjola Project. Levy ilmestyi Kaustisella 2015. Musiikki on Antin säveltämää ja Projectin sovittamaa. Tällä hetkellä ollaan kokoamassa uutta materiaalia ja mukana on myös Pauliinan musiikkia. Tänä iltana kuulemme enimmäkseen tuota uutta.

 

RIATOMAANIKOT (Poloneesiklubi la klo 23.40, Savoyn aulasoitot su klo 14.05)

Kirsi Viitala ja Erkki-Jussi Koivuluoma soittavat perinteistä kansanmusiikkia ja omia sävellyksiä kahdella 2-rivisellä haitarilla. Riatomaanikot duon nimenä kuvaa diatonista haitaria (Pohojammaan murteisesti R:llä) ja jonkinsortin soittomaniaa. Duon jäsenet ovat tahoillaan soitelleet parikymmentä vuotta akselilla Kiikoinen-Ilmajoki ja yhdessä Riatomaanikkoina kesästä 2017. Tätä nykyä duon kotipaikkana on Kiikoinen.

 

RYKÄYS, Varsinaissuomi (Kamppi la klo 11, Pelimanniparaati, Savoy-teatterin aula su klo 11.45)

Rykäys on n. vuonna 2007 Turun seudulle syntynyt yhtye, jonka jäsenet ovat sittemmin levinneet ympäri Suomea.  Rykäyksen musiikki on kaksirivisen haitarin perustalle rakentuvaa koti- ja ulkomaista kansanmusiikkia.  Kaksirivisen ohella yhtyeessä soitetaan mm. viulua, mandoliinia, kitaraa ja kontrabassoa.

Yhtyeessä soittavat:
Hili Varvikko-Tarvainen, 2-rivinen, kitara, mandoliini
Seija Pohjola, kontrabasso
Antti Pohjola, viulu
Veikko Lahtinen, 2-rivinen
Antti Järvensivu, 2-rivinen, kitara, mandoliini

 

SAKALAISKAT, Etelä-Pohjanmaa (Pelimanniparaati)

Sakalaiskat on vuonna 2007 perustettu perheyhtye, jonka ydin on kaksirivisen haitarin ja mandoliinin muodostama tosielämän duo. Samuelin poloneesissa yhtye täydentyy harmoonilla ja rytmiduolla. Yhtyeen ohjelmisto koostuu suomalaisesta ja kansainvälisestä pelimannimusiikista. Yhtyeen kotipaikka on Seinäjoki.

 

SEURASAAREN KANSANTANSSIJAT, Uusimaa (Poloneesiklubi pe klo 21.40)

Seurasaaren Kansantanssijat ry on v. 1970 perustettu helsinkiläinen tanssiseura, joka etsii rohkeasti avarampia näkökulmia suomalaiseen kansantanssiin.
Vanhasta syntyy jatkuvasti uutta, iloista ja ilmeikästä tanssia sekä omintakeisia esityksiä, jotka tekevät tanssiperinteen eläväksi tuoreella tavalla.
Ohjaajana ja koreografina toimii ryhmän perustajajäseniin kuuluva Varpu Heinonen.

 

SIBBONIETTA (Lastenkonsertti Helsingin kaupunginteatterilla la klo 12.15)

Sibbonietta on Porvoonseudun musiikkiopiston Sipoon toimipisteen jousiorkesteri, jota ohjaa Maria Sauros. Sibbonietta soittaa monipuolisesti kaikenlaista musiikkia. Tällä kertaa esitysvuorossa on sipoolainen kansanmusiikki, harmonikkojen säestyksellä. Harmonikkoja ohjaa Emma Viljanen. Emma on myös sovittanut suurimmaksi osaksi lähes kaikki kuultavat kappaleet.

 

SIBBO SPELMANSLAG (Uusmaalaiset kansanmusiikki-iltamat, Kamppi la klo 11, Poloneesiklubi la klo 22)

Sipoolaista tanssittavaa kansanmusiikkia, niin kuin se soi 100 vuotta sitten

 

SPELARIT, Uusimaa (Uusmaalaiset kansanmusiikki-iltamat pe klo 19 Balderin salissa, Poloneesiklubi la klo 21)

Spelarit, pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva pelimanniyhtye. Pitää majaansa Vantaalla kotiseututalo Påkaksen Rakuunan torpassa. Yhtyeen musiikillinen anti on peräisin niin Helsingin Pitäjästä, Uudeltamaalta, etelä-Suomesta, Suomesta, Norrbottenista, Ruotsista kuin satunnaisesti muualtakin maailmasta.

Viuluvetoinen svengaava mutta perinnettä kunnioittava tyyli houkuttelee jalan alle menevillä rytmeillä tanssijat lavalle. Välillä soittoa värittävät hieman harvinaisemmatkin soittimet kuten säkkipilli ja nyckelharpa. Spelarit soittavat mielellään liikuttavaa musiikkia.

Spelarit ovat vierailleet kolmesti levystudiossa. Appu Soutaa vuodelta 1997 alkaa olla jo keräilyharvinaisuus, Kalabaliikkia vuodelta 2002 on vielä saatavilla mm Kansanmusiikkiliitosta ja yhtyeen jäseniltä. Uusin, vuonna 2017 alkukesästä ilmestynyt Patriarkaalinen kausi edustaa yhtyeen nykyistä, prehaitarillista soundia.

Spelarit - Samuelin Poloneesi & Vinterstämma - Kansanmusiikkia Helsingissä 16.-18.3.2018

 

SUKUTILA JA PERINNÖN VAARAT (Poloneesiklubi la klo 23.40)

Sukutila ja perinnön vaarat on syksyllä 2015 Keski-Pohjanmaan
konservatoriolla perustettu kansanmusiikkiyhtye. Trio soittaa ja
laulaa perinnekappaleita ja omia sävellyksiä, joissa perinteen päälle
rakennetaan uusia, letkeän sielukkaita kerroksia ammentaen elementtejä
folkista, popista ja tyttöjen omasta mielikuvituksesta. Bändin
yhteissoitto pulppuaa perinteen imun vaaroja, musiikin tenhoa ja
vankkaa ystävyyttä. Sukutila ja perinnön vaarat on:

Elina Lavapuro – viulu, laulu
Heta Kaipainen – haitarit, laulu
Tuuli Jaakonaho – harmooni, laulu, 5-kielinen kantele

Sukutilaosa1-30

 

SUOMEN SAHANSOITTAJAT (Hakasalmen huvila la klo 12, Pelimanniparaati)

Suomen suurin sahansoitto-orkesteri, joka on parsittu kokoon ympäri Suomen.

 

TRIO ARKAAISET, Uusimaa (Bulevardin kahvisalonki la klo 11, Pelimanniparaati, Savoyn aula su klo 11-11.30)

Helsinkiläisen Trio Arkaaisten soittajia yhdistää kiinnostus arkaaisia sävelmiä ja jylhiä sointuja kohtaan.
Soittajien erilaiset musiikilliset juuret ulottuvat popista ja rokista klassiseen musiikkiin.
Trion tyyliä soittajat kuvaavat kamarikansanmusiikiksi, joka yhdistää vanhaa perinnettä ja eri tyylilajeja itse sävellettyyn ja
improvisoituun. Yhtyeessä soittavat Päivi Rechardt (viulu), Pasi Kojola (kontrabasso) ja Minna Torppa (harmooni).

 

TRYKKIFEILI (Pelimanniparaati, Poloneesiklubi la klo 22.40)

Pohjois-pohjalaiset juuret, joita katkomalla yritetty irrottautua lakeuksien tuulista. Turhaan.
Trykkifeilin musiikilliset lähtökohdat ovat juurettomat, mutta suhteellisen omat. Leveät ja laveat.
”Pieni paha” on jokaisessa hyvässä, ainoastaan luomassa kontrastia, siksi olemme olemassa.
Nöyrästi sulkeudumme suosioonne, pilke silmäkulmassa.

 

USKO VÄLIMÄEN PERHEYHTYE, Etelä-Pohjanmaa (Pelimanniparaati, Poloneesiklubi la klo 21)

Usko Välimäen perheyhtye koostuu kolmesta osiosta: 1. Mestaripelimanni Usko Välimäki, 2. Yhtye ; Uskospois (Aki, Marko ja Ali Välimäki), 3. Uskospois Kids (Jasmin ja Casper Harjanti, ja Aku Välimäki). Usko Välimäen perheyhtyeellä yhteensä 12 Suomen mestaruutta (Uskolla ja Alilla 5+5 sekä Jasminilla ja Akulla 1+1). Lukuisia Speli-mestaruuksia. Uskolla tehtynä 5 CD:tä, kuudes tulossa sekä nuottivihko.  Sävellyksiä Uskolla 20kpl, Alilla 10kpl ja Markolla 5kpl, myös Akulla (ikä 15v) 2kpl. Usko asuu nykyään Jalasjärvellä, kaikki muut Kirkkonummi/Espoossa. Ohjelmistoa: perinteistä 2-rivis kansanmusiikkia, myös viulun suurten mestereitten (Jylhä, Siirtola, Hotakainen) sovituksia 2-riviselle sekä omia sävellyksiä. Uskolla siis 3 poikaa ja 10 lastenlasta, joista jo puolet soittaa. Usko myös sinkku jos jotakuta kiinnostaa 😉

uskoväliä

 

VANTAAN KANSANPELIMANNIT, Uusimaa (Pelimanniparaati, Poloneesiklubi la klo 22.20)

Olemme eräs suurimmista kansanmusiikkia soittavista suomalaisista yhtyeistä.
Soitamme myös tanssimusiikkia ja esiinnymme vuosittain 25-30 erinäisessä tilaisuudessa.
Meiltä on saatavana varsin uusi CD-levy ”Uutta ja Vanhaa 40-vuotisilta Vantaan kansanpelimanneilta.”

Vantaan kansanpelimannit

 

VOKKI (Pelimanniparaati)

Vokki on 1992 perustettu kymenlaaksolainen kansanmusiikkikokoonpano, jonka iloinen pelimannihenkinen musiikki hakee voimansa kymenlaaksolaisesta maaseudusta ja Kymijoen virrasta. Kappaleet ovat Jouni Sjöblomin käsialaa ja yhtyeen poljentoon on tullut vaikutteita suuresti Kaustisen musiikista Jounin vaimon Leenan kautta.Soittamisen lisäksi laulaminen on vahvassa osassa. Yhtye on julkaissut  neljä levyä ja Vokkia on voinut nähdä myös säestämässä kuoroja ja tanssijoita. Vokin soittoa on kuultu ja kuullaan myös Jounin Sjöblomin säveltämien kansanoopperoiden esityksissä. Kustaan sota valmistui vuonna 2015 ja uusi kansanooppera Aleksanteri II:n aikaan saa kantaesityksensä tämän vuoden elokuussa Elimäellä. Yhtye juhlii nyt  25-vuotista uraansa ja jatkaa iloisella ja elämänmyönteisen musiikin tiellä.

Nyt kuultavat kappaleet ovat uusimmalta2013 julkaistulta Vokin Elämän kulkurit-levyltä, josta on ilmestynyt myös nuottikirja.

 

VÄHÄNIMISET, Uusimaa (Bulevardin kahvisalonki la 12.30)

Vähänimiset on Helsingin työväenopiston 2-rivisen haitarin soittajista koostuva ryhmä. Soitamme uudempia ja vanhempia vähäriviskappaleita Suomesta ja vähän muualtakin.

 

YLÄ-SAVON PELIMANNIT (Pelimanniparaati)

Bussilastillinen Ylä- ja Pohjois-Savolaisia pelimanneja ja laulajia Vieremän ja Pieksämäen väliltä.
Joukko koostuu useasta eri yhtyeestä, näin suurella joukolla harjoittelemme 3-4 kertaa vuodessa.
Esitämme vanhaa ja uutta kansanmusiikkia. Myös hengellinen kansanmusiikki on tärkeä osa ohjelmistoa.
Bussimatkat kuluvat rattoisasti musisoiden. Saimme juuri painosta yhteisen nuottikirjan näitä yhteissoittoja varten.
Nyt esitettävät kappaleet ovat em. julkaisusta.

 

Å (Hakasalmen huvila la klo 12, Pelimanniparaati)

ookuva

 

 

 

 

 

 

 

ÖSTRA NYLANDS SPELMANSGILLE (Kamppi la ko 10.30, Pelimanniparaati, Poloneesiklubi la klo 21.20)

Östra Nylands Spelmansgille on ruotsinkielinen pelimanniyhtye joka koostuu kolmestatoista hengestä. Yhtye on kotoisin Itä- Uusimaasta. Östra Nylands Spelmansgille soittaa perinteisiä pelimannikappaleita etenkin Uudeltamaalta mutta myös tanssimusiikkia ja yhteislaula jotka ovat yhtyen vahvuuksia.