Kiertueyhtyeet syksy 2021

Elokuu: Antti & Isotalo

Kolme henkilöä seisovat mustissa asuissa, kaksi takarivissaä ja yksi etualalla.

Kuva: AJ Savolainen

19.8. Tampere, Telakka
20.8. Helsinki, Nukketeatteri Sampo
24.8. Nurmijärvi, Monikon aulakahvila klo 15
25.8. Savonlinna, Kulttuurikellari klo 19
28.8. Janakkala, Keltainen talo

Antti & Isotalo on vuodesta 2014 toiminut trio, johon kuuluu Antti Rask (laulu, baritoniukulele), Ella Isotalo (viulu, alttoviulu, laulu) ja Elina Lappalainen (kontrabasso, laulu).
Bändin musiikissa lyövät kättä eteläpohjalainen kansanmusiikki ja grunge. Yhtyettä varten sovitetut kansanlaulut ja instrumentaalikappaleet ovat löytäneet yleisönsä niin kansanmusaklubeilta kuin rokkibaareista. Viulu, ukulele ja kontrabasso luovat taustan laululle, jonka matka kuiskauksesta karjaisuun on lyhyt. Laulut itsessään ovat karuja kertomuksia pohjanmaan pimeästäkin puolesta puukkoineen ja junkkareineen.
Antti & Isotalo julkaisi viime vuonna vinyylinä debyyttialbuminsa Kuollehet Sankarit.

Antti Rask: laulu, baritoniukulele
Ella Isotalo: viulu, alttoviulu, laulu
Elina Lappalainen: kotrabasso, laulu

www.anttijaisotalo.com

———-

Syyskuu: Ilkka Heinonen

Ilkka Heinonen istuu jouhikon kanssa hirsiseinäen edessä

Ilkka Heinonen, kuva: Timo Heinonen

ke 15.9. Seinäjoki
to 16.9. Tampere
pe 17.9. Oulu
su 19.9. Rääkkylä
24.9. Helsinki

Jouhikon muinainen sointi siivilöityy läpi renessanssin palatsien ja Karjalan vanhauskoisten tupien, kun jouhikonsoittaja Ilkka Heinonen yhdistää karjalaiset tanssisävelmät vanhan musiikin estetiikkaan ja live-elektroniikkaan. Heinosen jouhikko vaeltaa pyhän ja maallisen rajapinnoilla, sekä karheana että hienovaraisesti soiden.

Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä, soittiminaan jouhikko, kontrabasso ja G-violone. Euroopan kansanmusiikkikulttuureista vaikutteensa saaneiden yhtyeiden lisäksi Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissakin nykymusiikin ja vanhan musiikin produktioissa.

Yhtenä jouhikonsoiton edelläkävijöistä Heinonen on pyrkinyt laajentamaan instrumentin käyttömahdollisuuksia: Soolo-ohjelmistossaan Heinonen tutkii pyhän ja maallisen rajapintoja karjalaisen jouhikkomusiikin ja vanhan musiikin esittämiskäytännöistä käsin. Ilkka Heinonen Trion kokeellinen sointi on saanut vaikutteensa niin eurooppalaisesta jazzista kuin renessanssin musiikistakin (uusi levy ”Lohtu” julkaistaan tammikuussa 2021). Heinonen soittaa jouhikkoa myös kokeellisen vanhan musiikin yhtyeessä Ensemble Gamut, jouhikkokvartetti Jouhiorkesterissa, saamelaislaulaja Ánnámáretin yhtyeessä sekä useissa väliaikaisemmissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Ilkka Heinonen kantaesittänyt kaikki tähän asti jouhikolle sävelletyt konsertot (Page 2013, Nagaraja 2017) sekä soittanut jouhikollaan solistisissa tehtävissä RSO:n, Caput Ensemblen (IS), Uusinta-kamariorkesterin, Avantin, Sibelius–Akatemian barokkiorkesterin, Haapaveden kamariorkesterin ja Nefesin konserteissa ja levytyksissä.

Heinosen monimuotoista kontrabasson ja G-violonen (kontrabassogamba) soittoa voi kuulla useilla levyillä ja konserteissa – erityisesti pohjoismaista ja Itä-Europan kansanmusiikkia esittävissä kokoonpanoissa, nykytanssiproduktioissa sekä eri barokkiyhtyeiden riveissä.

Youtube: Ilkka Heinonen – Echoes of Karelian saints
Youtube: ILKKA HEINONEN: Pavan a Nikodemus
Vimeo: ILKKA HEINONEN: Salve flos et decor Ecclesiæ & Laulu
Youtube: ILKKA HEINONEN: Live jouhikko improvisation 19.3.2020

———-

Lokakuu: Freija

Yhtyeen neljä jäsentä seisovat rivissä soitintensa kanssa rennosti hymyilevinä valkoista taustaa vasten.

Freija, kuva: Ville Paul Paasimaa

ti 12.10. Helsinki (lastenkonsertti)
ke 13.10. Seinäjoki (lastenkonsertti)
to 14.10. Oulu
pe 15.10. Tampere
su 17.10. Rääkkylä

Freija on tehnyt musiikkia omalla tyylillään ja tunnistettavalla soundillaan vuodesta 2005. Yhtyeen vetovoima on sen tavassa käsitellä kansanlauluja, iskelmiä ja lastenlauluja raikkaasti, svengaavalla ja ilmavalla tavalla. Freijan molli hymyilee ja duuri soi haikeasti.

Lokakuun 2021 kiertueella Freija esiintyy kaiken ikäisille kuulijoille. Lastenkonserteissa sukupolvia yhdistävien laulujen parissa viihtyvät kaikki vauvasta vaariin. Aikuisten klubeilla kuullaan poimintoja Freijan albumeilta vuosien varrelta sekä uutta julkaisematonta materiaalia.

Arto Anttila – basso, sopraanosaksofoni, laulu
Maija Karhinen-Ilo – laulu, haitarit, nokkahuilut, kantele
Matti Laitinen – kitarat, mandoliinit, laulu
Lassi Logrén – viulu, nyckelharpa, jouhikko, laulu

freija.fi
Freija Facebook

———-

Marraskuu: Ojajärvi Blom Ojajärvi

Kuvassa kolme henkilöä seisomassa mustaa taustaa vasten, kuva on päällekkäisvalotettu joten kuvassa on liikkeen tuntu.

Ojajärvi Blom Ojajärvi, kuva: Jimmy Träskelin

ma 8.11. Helsinki
ti 9.11. Mäntyharju
ke 10.11. Seinäjoki
to 11.11. Tampere
pe 12.11. Oulu

Ojajärvi Blom Ojajärvi -trio on ensimmäinen suomalaisen yläsävelhuilun eli pitkähuilun, beatboxauksen ja citternin ympärille rakentuva moderni trio.

Ojajärvi Blom Ojajärvi (OBO) -trion musiikki kumpuaa yläsävelhuilujen kiehtovasta viremaailmasta ja sen inspiroimasta tajunnanvirrasta. Perinnemelodiat ja yläsävelhuilulle sävelletyt tuoreet kappaleet mukautuvat luonnonsävelasteikon lumoavaan tanssiin. Yhtye karistelee pölyt muinaisen suomalaisen yläsävelhuilun, pitkähuilun, harteilta. Trion soinnissa yhdistyvät muinainen luonnonsävelsarjaan pohjautuva yläsävelhuilun melodiikka, citternin folkrock-vaikutteinen riffittely, sekä iskevä beatboxaus. OBO-trion ohjelmisto koostuu sekä pohjoismaisista ja balttialaisista perinnemelodioista että Janne Ojajärven sävellyksistä.

Yhtye sai alkunsa Janne Ojajärven pohdittua suomalaisen yläsävelhuilun eli pitkähuilun vähäistä käyttöä suomalaisissa yhtyeissä. Tämä pitkähuilun suuren potentiaalin haaskaaminen oli saatava loppumaan ja nopeasti olikin OBO-trio kasassa. Yhtyeen musiikki tarjoaa perinnekappaleiden sovituksien lisäksi yksinomaan pitkähuilulle sävellettyjä kappaleita, joka on harvinaista herkkua niin Suomessa kuin koko maailmassa. Trion esikoislevy julkaistiin syyskuussa 2020.

Janne Ojajärvi – pitkähuilut, bassopitkähuilut, laulu
Venla Blom – beatbox, laulu
Joonas Ojajärvi – cittern, laulu

Ojajärvi Blom Ojajärvi Facebook
Spotify
Youtube
Bandcamp

———-

Joulukuu: Enkel

to 2.12. Tampere
pe 3.12. Helsinki
su 5.12. Mäntyharju

ENKEL, kuva: Jimmy Träskelin

ENKEL, kuva: Jimmy Träskelin

ENKEL on perinnettä kunnioittava ja muita kumartelematon pelimannityttöbändi, jonka ohjelmisto koostuu hittikappaleista aina 1800-luvulta 2020-luvulle asti. ENKELissä yhdistyvät luova hulluttelu ja syvä kunnioitus perinnettä ja omaa pelimanniutta kohtaan – ENKELissä jokainen on supersankari omalla laillaan.

Yhtye käyttää ennakkoluulottomasti hyväkseen epätavallisen instrumentaationsa (kaksi 2,5-rivistä haitaria, kantele, viulu) kaikkia mahdollisuuksia ja viimeistelee sointinsa milloin kauniisti yhteen soivalla ja milloin tarkoituksenmukaisesti dissonoivalla laulullaan. Musiikillisesti teemat vaihtelevat heinälatoromantiikasta sanattomiin ja sanallisiin rakkauslauluihin sekä riipivästä ikävästä hikiseen hiihtokilpaan.

ENKEL on esiintynyt laajasti Suomessa sekä Pohjoismaissa ja edustanut Suomea Euroradio-festivaaleilla vuonna 2016. Yhtyeen molemmat albumit We Are ENKEL ja Pappilan hääyö on valittu Vuoden kansanmusiikkilevyiksi ilmestymisvuosinaan 2019 ja 2016.

Seksiä, neroutta.
– yleisöpalaute, Mallusjoen takinkääntöviikot 2018

Olin jo unohtanut tuon aarteen [kansanperinteen] olemassaolon, kun ENKEL-yhtye räväytti sen kaikessa riemussaan eteeni. Olin ällikällä lyöty ja hurmaantunut ja unohdin jopa snapsini, joka lämpeni vetiseksi litkuksi. Mutta ei haitannut! Olin saanut tilalle jotakin muuta humalluttavaa. Oman kansani kulttuuri vyöryi syliini ja olin ihastuksesta sykkyrässä.
–Kari Väänänen, Sanan voimalla / Apu 18.9.2017

The musicianship from all four members of Enkel is exceptional. Any one of them is capable of virtuoso solos, and their polished arrangements are jaw-dropping at times: rich harmonies, choral singing, carefully choreographed stops and starts, as well as slipping in extra phrases or snippets of Spice Girls songs. You could almost believe that these four have special powers. They certainly deserve their image as superheroes of Finnish folk!
– Alex Monaghan, FolkWorld 7/201

ENKEL
Leija Lautamaja – 2,5-rivinen haitari, laulu
Miia Palomäki – 2,5-rivinen haitari, laulu
Maija Pokela – kantele, laulu
Iida Savolainen – alttoviulu, laulu

enkelband.com
ENKEL Facebook
ENKEL Instagram