Kiertueyhtyeet kevät 2018

Tammikuu (vk 3): Petri Hakala & Piia Kleemola

Konsertit:
16.1. klo 18, Villa Aurora, Tervaniementie 2, Mäntyharju
17.1. klo 20, Perinnearkku-klubi, Ravintola Kapsäkki, Hämeentie 68, Helsinki
20.1. klo 18, Still Standing Tapas & Wine, Torikatu 9, Seinäjoki
21.1. klo 19, Pertunmaan  nuorisotalo, Juhlakuja 1, Pertunmaa
25.1. klo 21, Rahvaanmusiikin kerho, Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere

Hakala_Kleemola1

(kuva: Hellevi Hakala)

Uunituore duo koostuu kahdesta suomalaisen kansanmusiikin huipusta, kielisoittaja Petri Hakalasta ja viulisti Piia Kleemolasta. Hakala ja Kleemola aloittivat yhteissoiton vuonna 2016 työskennellessään yhdessä Haapavesi Folk Music Festivalin taiteellisina johtajina. Pitkäaikaiset folkkikonkarit soittavat suomalaisia kansanmusiikkiklassikoita kamarimusiikillisessa hengessä. Ohjelmistossa olevat sävelmät on poimittu tarkoin valiten vanhojen arkistonauhojen ja nuottikokoelmien joukosta ja ne saavat Hakalan ja Kleemolan taitavassa käsittelyssä uusia, raikkaita tulkintoja.

Petri Hakala on ollut mukana Suomen musiikkikuvioissa 1980-luvun puolesta välistä lähtien. Soittiminaan mandoliinit, kitara ja viulu hän on ollut mukana lukuisissa kansanmusiikkiyhtyeissä esiintyen ja levyttäen Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Monipuolinen soitinvalikoima ja erilaisten tyylien hallinta ovat tarjonnut mahdollisuuden työskennellä erilaisissa produktioissa esimerkiksi Suomen Kansallisoopperassa ja levytyksissä muun muassa amerikkalaisen blues-muusikon Eric Bibbin kanssa. Hakala on toiminut kielisoitinten tuntiopettajana Sibelius Akatemiassa vuodesta 1989.

Valovoimaisena esiintyjänä tunnettu viulisti Piia Kleemola on Seinäjoella asuva ammattikansanmuusikko, joka on kotonaan niin perinteisen kuin kokeilevammankin musiikin parissa. Kleemolan erityisalue on eteläpohjalainen pelimanniviulismi, jota hän tutki vuonna 2011 Sibelius-Akatemiaan valmistuneessa musiikin tohtorin tutkinnossaan. Kleemola on kokenut muusikko ja pedagogi, joka on toiminut johtavissa rooleissa erilaisissa yhtyeissä sekä tanssin ja teatterin parissa esittäen perinteistä kansanmusiikkia, improvisaatiota ja uutta sävellettyä musiikkia. Viulun lisäksi Kleemolan instrumentteja ovat 15-kielinen kantele, jouhikko ja laulu.

Petri Hakala: kitara, mandola
Piia Kleemola: viulu

Musiikkinäytteet:

Ronssin Aapan polska:
https://www.youtube.com/watch?v=WC-Bdb1JW0A

F-duuripolska Rinta-Nikkolan nuottikirjasta:
https://www.youtube.com/watch?v=U9nvxSgnRVo

 

Helmikuu (vk 7): Miehemme Hiidellä

Konsertit:
12.2. klo 18, Villa Aurora, Tervaniementie 2, Mäntyharju
13.2. klo 19, Pertunmaan Nuorisotalo, Juhlakuja 1, Pertunmaa
14.2. klo 21, Perinnearkku-klubi, Ravintola Kapsäkki, Hämeentie 68, Helsinki
15.2. klo 21, Rahvaanmusiikin kerho, Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere

miehemme

(kuva: Ulla Nikula)

Miehemme Hiidellä on näyttelijän ja muusikon yhteinen näyttämöllinen leikki, jaettu uni ikiaikaisesta juhlasta.  Rakkauden, halujen, toiveiden, pelkojen ja muistojen kudelma.  Kuin elämä itse –  todellinen, mutta taru.

Hiisi on itämeren suomalaisten kansojen pyhä kultti- ja uhripaikka, pyhä lehto. Miehemme Hiidellä -teoksen tekstit ovat muun muassa Nils-Aslak Valkeäpäältä, Ari-Pekka Lahdelta, Henrik Ibseniltä sekä esi-isiltä ja äideiltä kansanrunouden muodossa.

Näyttelijä Jarkko Lahden ja muusikko Antti Paalasen yhteistyö alkoi Seinäjoen kaupunginteatterissa vuonna 2013 Riko Saatsen ohjaamassa näytelmässä Mies Maailman huipulta – Peer Gynt, jossa Lahti oli pääroolissa ja Paalanen muusikkona.

Jarkko Lahti työskentelee freelance näyttelijänä mm. Ruska Ensemblessä, jolta Suomen kansallisteatteri on tilannut näytelmätrilogian arktisista aiheista. Trilogian ensimmäinen osa, Nils-Aslak Valkepäästä kertova Áillohaš – Auringon poika sai ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterin Omapohjassa helmikuussa 2014. Lahti oli pääroolissa Juho Kuosmasen ohjaamassa elokuvassa Hymyilevä mies, joka palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -esityssarjan pääpalkinnolla.

Antti Paalasen hurjan musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tuttu vähärivinen hanuri. Paalasen viimeisin sooloalbumi Meluta julkaistiin Rockadillon kautta vuonna 2014 ja Keski-Euroopassa Westpark levymerkin kautta 2015. Paalanen on ollut ehdolla Meluta-albumin teoksillaan vuoden 2015 Teosto-palkinnon saajaksi sekä vuoden 2016  Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi. Paalanen on valmistunut musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2015.

www.anttipaalanen.com
www.ruskaensemble.fi

 

Maaliskuu (vk 11): Ville Ojanen Trio (VOT)

Konsertit:

13.3. klo 18, Villa Aurora, Tervaniementie 2, Mäntyharju
14.3. klo 21, Perinnearkku-klubi, Ravintola Kapsäkki, Hämeentie 68, Helsinki
15.3. klo 22, Rahvaanmusiikin kerho, Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere
16.3. klo 18, Still Standing Tapas & Wine, Torikatu 9, Seinäjoki
18.3. klo 19, Pertunmaan Nuorisotalo, Juhlakuja 1, Pertunmaa

VOT

(kuva: Jari Penttinen)

Yhtye on kolmen taidokkaan muusikon kombinaatio, joka soittaa pääasiallisesti Ville Ojasen säveltämää modernia kansanmusiikkia. Setissä on mukana myös traditionaalisia kappaleita, ja improvisaatiolle on myös jätetty tilaa runsaasti.

VOT:
Ville Ojanen: Viulu, mandoliini ja busuki
Juha Kujanpää: Koskettimet ja harmooni
Tero Tuovinen: Kontrabasso

 

Musiikkia ja lisäinfoa:
www.villeojanen.com
www.soundcloud.com/villeojanen

 

 Huhtikuu (vk 15): Tero Pajunen

Konsertit:

10.4. klo 18, Villa Aurora, Tervaniementie 2, Mäntyharju
11.4. klo 20, Perinnearkku-klubi, Ravintola Kapsäkki, Hämeentie 68, Helsinki
12.4. klo 18, Teatteriravintola, Rantakatu 20, Joensuu
14.4. kaksi konserttia:
klo 14, Lastenkonsertti: Seinäjoen pääkirjaston lukuportaikko, Alvar Aallon katu 14, Seinäjoki
klo 18, Still Standing Tapas & Wine, Torikatu 9, Seinäjoki
15.4. klo 19, Pertunmaan Nuorisotalo, Juhlakuja 1, Pertunmaa

TeroPajunen_vaaka_AnttiKokkola

(kuva: Antti Kokkola)

Vuoden 2015 Konsta Jylhä -kilpailun vapaan sarjan voittaja Tero Pajunen lukeutuu uuden suomalaisen folk-laulajasukupolven persoonallisimpiin artisteihin. Armoitetun lauluntekijän laulut, joissa elämä ja kuolema kulkevat kainostelematta käsi kädessä, koskettavat sekä herkkyydessään että humoristisuudessaan. Esiintyjänä Pajunen on jäljittelemätön yhdistelmä trubaduuria, pelimannia ja äänivirtuoosia, joka värittää perinteistä folk-ilmaisua muun muassa yläsävel -ja kurkkulaulaen.

 

 

 

Kulkuri (Kaustinen 2017)
https://www.youtube.com/watch?v=9uCUiclvghI

Kun olin aivan pieni (Oulu 6.10.2017)
https://youtu.be/ny2rQeWzGFA

 

————————————————————————————————————————————————————————————————

Kiertueille myydään maksimissaan viisi keikkaa/yhtye.

Kiertuetiedustelut: kiertuetuottaja Janne Ojajärvi, Suomen Kansanmusiikkiliitto, toimisto (at) kansanmusiikkiliitto.fi,
puh. 044 738 1933, (09) 8731320