Esiintyjät – Samuelin Poloneesi 2019 Oulu

SAMUELIN POLONEESI 15.-17.3.2019 -FESTIVAALIN ESIINTYJÄT

Cu4, Satakunta
Aarni Kupari; laulu ja viulu
Iiro Kupari; laulu ja viulu
Paula Kupari; laulu
Risto Kupari; kitara

Etnoa!, Pohjois-Pohjanmaa
Etnoa! –ryhmä on Oulu –opistossa toimiva yhtye, jota ohjaa Lauri Marjakangas. Yhtye on soittanut ja esiintynyt yhdessä  useita vuosia, ja sen musiikillinen skaala kattaa sekä perinteistä että  uutta kansanmusiikkia Suomesta, muualta  Euroopasta ja Amerikasta.Tänä iltana teemme musiikillista matkaa Suomeen ja lähinaapureihin.

Hannu Rahikainen, Lappi
Kappaleet ovat lappilaista pelimannimusiikkia. Hannulle myönnettiin mestaripelimannin arvo Kaustisella kesällä 2018.
Hannu Rahikainen – haitari

Harjavallan Pelimannit, Satakunta
Leena Kivi, viulu
Mervi Heinilä, viulu ja klarinetti
Jenni Tuomi, huilu

HietaKettu, Pohjois-Pohjanmaa
HietaKettu on Kaustiselta lähtöisin oleva, sittemmin oululaistunut indie folk-yhtye. HietaKetun ohjelmisto koostuu kauniisti sovitetuista lauluista, joissa soivat haikeus ja toivo. Poloneesissa kuullaan kappaleita kesällä 2019 julkaistavalta levyltä.

Hiijjen Pelimannit
Hiijjen Pelimannit on Pelimanni-yhtye Pyhäjärveltä. Olemme soittaneet yhdessä n. 27v. Aikoinaan Tanhuryhmä NiruNarun säestysyhtyeeksi perustetusta lauluryhmästä soitinyhtyeeksi muuntunut ryhmä säesti ensin muutamia vuosia tanhuajia ja kun tanhuryhmä hiipui alettiin soittamaan omiakin kappaleita ja siitä sitten itsenäistyttiin. Yhtyeemme oli alussa nimeltään PyNssin pelimannit, Hiijjen Pelimanneiksi ryhmä muuttui, kun erosimme Nuorisoseurasta ja perustimme oman yhdistyksen. Kokoonpano on toki muuttunut alkuperäisestä, mutta muutamia aivan perustajajäseniä on mukana.

Iin Laulupelimannit + Kuivaniemen ja Simon Pelimannit, Pohjois-Pohjanmaa
Olemme laulu- ja soitinryhmä. Esitämme moniääniseksi sovitettuja kansanlauluja Suomesta ja monista muista maista.

Ii-Team, Pohjois-Pohjanmaa
Ii-Team on Iin ja Kuivaniemen pelimannien iskujoukko, joka soittaa suomalaista kansanmusiikkia ulkomaisilla sävelmillä höystettynä. Viime vuosina yhtye on keskittynyt soittamaan vasta julkaistujen Vepsän kirjan ja Johan Julinin ja Johanin 1800-luvulta peräisin olevien nuottikirjojen kappaleita omilla sovituksillaan.

Unto Kukka mandoliini
Esko Holappa hanuri
Kalevi Sumen basso
Raimo Hentonen kitara
Hannu Ojala kitara
Anne Riepula hanuri
Reijo Ollikainen rytmisoittimet

Jasso, Pohjois-Savo
Kuopiolainen Jasso-yhtye vie kuulijansa kesäöiselle heinäpellolle, odottamaan sateisella asemalla yön viimeistä junaa tai kaahamaan mustalla chevyllä jota edes kuolema ei pysäytä. Herkimmillään liikutaan akustisen folk-musiikin tunnelmissa ja sähköisissä esityksissä louhitaan rokkia särökitaroilla ja hammond-uruilla hullun raivolla. Tänä iltana kuullaan viisi kappaletta Jasson kymmenvuotisen uran varrelta. Jasso-yhtye julkaisi kahdeksan kappaleen kokopitkän albumin ”Onks tää nyt tässä” Kalevalan ja suomalaisen kulttuurinpäivänä 28.2.

K A S S I A H A S T U S, Pohjois-Pohjanmaa

”otetaan kolme duurisointua, hienostelua tavoitellen neljäskin menettelee, jopa molli. Otetaan esiin naurunaamarit ja lasketaan kolmeen. Otetaan akordit ja aletaan mennä. Iloisesti virolaissuomalaiseen merimiesmusiikkimalliin. Se on Kassiahastuksen salaisuus n. vuodesta 1988.”

Kortesjärven pelimannit, Etelä-Pohjanmaa
Kortesjärven pelimannit on toiminut vuodesta 1972 lähtien tarkoituksena vaalia ja ylläpitää Etelä-Pohjanmaan järviseudun viulupelimanniperinnettä. Ohjelmisto on vuosien varrella laajentunut ja pitää sisällään monenlaista hengellisestä musiikista popmusiikkiin.

Kuopion pelimannit, Pohjois-Savo
Veijo Kaismala, viulu
Hannu kokkonen, haitari
Heikki Hokkanen, huuliharppu
Anja Onatsu, mandoliiini
Aija Koistinen, kitara
Leena Paatsola, huilu
Jorma Kinnunen, kitara
Tuovi Tiitinen, pyykkilauta
Seppo Taipale, huuliharppu
Pirjo Luostarinen, perkussionit
Seppo kononen, viulu
Yrjö Ihalainen, basso
Riiitta Hämeen-Anttila, viulu
Ristoo Hämäläinen, huuliharppu
Sulo Moilanen, viulu
Maija Väänänen, urkuharmooni
Tuulikki Iittiläinen – ukulele
Tiina Pulkkinen (viulu, 2-rivinen haitari)
Kyllikki Hokkanen, laulu
Eero Luostarinen, laulu

Lennart ja Jensu, Pohjois-Pohjanmaa
Lennart, kontrabasso
Jensu, viulu

Leppävirran Pelimannit, Pohjois-Savo
Mestaripelimanni Erkki Vepsäläisellä (s.1930) on harvinaisen laaja ja monipuolinen sävellystuotanto. Sävelmiä on syntynyt useanlaisista aiheista. Erkin pääsoittimet ovat viulu ja mandoliini, lisäksi hän on soittanut klarinettia ja bassoa. Häneltä on ilmestynyt yksi nuottikirja ja materiaalia olisi useampaankin. Erkin kappaleita on levytetty useiden yhtyeiden toimesta eri puolella Suomea. Mestaripelimannin arvon Erkki sai Kaustisella vuonna 1994 soittimena viulu. Erkki Vepsäläinen on myös Pohjois-Savon oltermanni. Asuu Varkaudessa.

Luunappi, Pirkanmaa
Luunappi on 2011 perustettu yhtye, joka esittää lupsakoita laulelmia ja kupletteja aikuisen naisen maailmasta. Laulajat Suvi Puronen ja Tuula Sivula tulkitsevat antamuksella kansanomaisia ralleja ja intohimoisia lemmenlurituksia. Yleensä nelihenkistä säestysryhmää edustaa nyt väkevästi hanuristi Raimo Nummela.

Maija&Liisa, Uusimaa
Liisa Kupiainen, viulu, laulu, ukulele
Keijo Kupiainen, kilkuttimet
Maija Väänänen, harmooni

MAJA-duo, Pohjois-Pohjanmaa
MAJA on duo, jossa voimansa yhdistävät laulaja-lauluntekijät Julia Vornanen ja Marko Siekkinen. Juuni & Olkimaa- ja Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti -yhtyeiden laulaja-lauluntekijät soittavat MAJA-duossa maanläheistä suomenkielistä folkkia. Keikoillaan duo soittaa musiikkia molempien yhtyeiden juuri julkaistuilta albumeilta, mutta myös uusia MAJA-duon kappaleita. Kaksikon musiikissa on herkkyyttä ja voimaa yksinkertaisesti ja luonnollisesti.

Marjakangas&Mesimäki, Pohjois-Pohjanmaa
Marjakangas&Mesimäki-duo soittaa haitarille ja kitaralle sävellettyä uutta kansanmusiikkia.
Lauri Marjakangas, akustinen kitara
Erja Mesimäki, viisirivinen haitari

Miukeli, Pohjois-Pohjanmaa
Miukeli-yhtye on vuonna 2014 perustettu yhtye, jossa soittaa neljä Jokilaaksojen musiikkiopiston oppilasta Haapajärveltä. Yhtyeessä pianoa soittaa Jennina Salmela, harmonikkaa Anna Salomaa, viulua Emilia Lappalainen ja lyömäsoittimia Joonatan Lappalainen. Kaikki yhtyeen jäsenet myös laulavat. Yhtyeen ikähaitari on 10-16 vuotta. Miukeli on esiintynyt yli 90:llä keikalla, mm. Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla, Samuelin Poloneesissa Helsingissä, Sata-Häme Soi!-festivaalilla, Haapavesi-Folkeilla, Haapajärven Teepiknik-tapahtumassa, Haapavesi-Folkeilla,Uikon taikaa -festivaalilla Nivalassa, Harmonikkaliiton Harmonikkaristeilyllä sekä Oulaisten musiikkiviikoilla. Miukeli on tehnyt myös päiväkoti- ja vanhainkotikeikkoja. Yhtye soittaa pääasiassa kansanmusiikkia ja pop-musiikkia.

Anna Salomaa (16v.), harmonikka ja laulu
Jennina Salmela (16v.), piano ja laulu
Emilia Lappalainen (13v.), viulu ja laulu
Joonatan Lappalainen(10v.), lyömäsoittimet ja laulu

Nivalan pelimannit ry, Pohjois-Pohjanmaa
Nivalan Pelimannit aloittanut -80 luvun vaihteessa Esiintymisiä kotimaassa ja ulkomailla mm. amerikassa. 90-luvulla korsulauluohjelmaa pidettiin yli 60 konserttia, useita äänitteitä
Nykyinen koko vahvuus 13 soittajaa laulajaa

Nope
Nope on oululais-helsinkiläinen ryhmä, joka tuo tuulahduksen Perämeren pohjukasta ja soittaa omia ja uudelleen sovitettuja perinteisiä kappaleita. Herkkä laulu, armottomat viulusoolot ja svengaava rytmikkyys luovat koukuttavan yhdistelmän tuoretta ja perinteikästä, suomalaista kansanmusiikkia. Kappaleissa tehdään särkynein sydämin matkaa aina Neljän Tuulen tieltä Orimattilan lapsuusmaisemiin saakka. Teroita supikkaasi parhaaseen tanssikuntoon, sillä tämä bändi menee jalan alle. Ei ole häpe olla Nope!
Nope: Virve Yli-Savola (haitari, laulu), Erja Pätsi (viulu), Anna Kivari (kontrabasso) ja Mikko Alanne (kitara)

O´Dear, Etelä-Pohjanmaa
O´Dear soittaa suomettunutta irlantilaista kansanmusaa. Porukan jäsen Antero Haapaniemi, kielellisesti lahjakkaan tyyppinä, on tehnyt suomenkieliset sanat moniin irkkukappaleisiin. Pääasiassa akustista musaa: kitara, laulu ja väriä antamaan nokkahuiluja ja huuliharppuja, vahvistettuna joskus muilla soittopeleillä.

Otra, Pohjois-Pohjanmaa
Ilmavasti helisevä kitara, svengaava harmoni, alttoviulun rouhea sointi ja laulu. Otra sovittaa kansanmusiikkiklassikkoja sekä luo uutta omien sävellysten ja sanoitusten perusteella. Tuoreet sävellykset ja kekseliäät sovitukset antavat yhtyeelle oman selkeän äänen ja identiteetin suomalaisen kansanmusiikin kentällä. Yhtye julkaisi ensimmäisen levynsä tammikuussa 2017. Levyn taiteellisena tuottajana toimi Timo Alakotila, jonka kanssa yhtye työstää myös toista levyänsä.

Otra: Maarit Saarenkunnas (laulu, sävellykset), Jaana Herlevi-Hautala (viulu, alttoviulu, laulu), Heli Haapaniemi (harmoni, laulu), Lauri Marjakangas (kitara, laulu)

Oulun Huuliharppupelimannit, Pohjois-Pohjanmaa
Seija Indren: huuliharppu
Matti Kumpulehto: huuliharppu
Pauli Indren: huuliharppu

Oulun konservatorion Tradila, Pohjois-Pohjanmaa
Haapaniemi Alisa – viulu
Lyytikäinen Ella – viulu
Nousiainen Aurora – viulu
Nousiainen Mirella – viulu
Nousiainen Roosa – viulu
Nousiainen Ursula – viulu
Oikarinen Sofia – viulu
Pruiksma Viljami – viulu
Ryynänen Leeni – viulu
Hahtonen Hilma – alttoviulu
Korhonen Silja – alttoviulu
Moilanen Isabella – alttoviulu
Okkonen Elsa – alttoviulu
Pruiksma Eemeli – alttoviulu
Hautala Markus – sello

Oulun Pammaus, Pohjois-Pohjanmaa
Oulun Pammauksen musiikillisena johtotähtenä on ”tyylikäs tyylittömyys”. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtye ei ole sitoutunut mihinkään tiettyyn musiikkilajiin tyylillisesti, vaan soittaa kaikkea omaksi tuntemaansa musiikkia.
Ohjelmaan kuuluu esimerkiksi perinteisiä oululaisia, kotimaista kansanmusiikkia laidasta laitaan painottuen iloisiin polkkiin sekä kaiken maailman musiikkia ”salonkiosastosta” irlantilaiseen iloitteluun.

Yhtyeen kokoonpano:
Erkki Maronen, viulu
Erja Pätsi, viulu
Hannu Ervasti, hanuri
Veli-Matti Moilanen, kontrabasso
Jukka Kuoppala, ukulele
Seppo Saarinen, kitara ja mandoliini
Lisäksi kaikki laulavat enemmän tai vähemmän.

Oulunsalon Näppäripelimannit, Pohjois-Pohjanmaa
Sinikka Ala-Leppilampi perusti Oulunsalon näppäritoiminnan 1998 Oulunsalossa aluksi omista oppilaistaan. Sen toiminta siirtyi vähitellen Oulunsalon silloisen Kulttuuri-instituutin alle, ja kuntaliitoksen myötä nykyinen toiminta siirtyi Oulun Konservatorion alaisuuteen.
Toiminta on säännöllistä, joka viikko harjoitukset ja esiintymisiä järjestetään eri puolilla Oulun seutua.
Formaatti toteuttaa Sinikan vanhan opettajan, Mauno Järvelän ideaa, jossa kaikki saavat soittaa vauvasta vaariin.
Sinikan oma musiikkitausta juontaa veteliläisestä viulunsoittoperinteestä omassa suvussa ja omien opettajien vaikutuksesta myös kaustislainen viuluperinne on tullut tutuksi.

Pauhu
Pauhu soittaa perinteistä suomalaista pelimannimusiikkia raikkailla sovituksilla ja energisellä otteella. Yhtyeen ohjelmisto on koko Suomen alueelta, mutta nimensä trio on saanut kotipaikansa, Oulun Merikosken ympäristön innoittamana. Maakuntakonsertissa Pauhu tarjoilee herkän menuetin ja kaksi menevää polskaa.

Pohjankartanon mandoliiniorkesteri
Pohjankartanon mandoliiniorkesteri on Oulu-opistolla syntynyt kokoonpano. Noin kymmenen hengen porukkaan kuuluu mandoliinien lisäksi kontrabasso, kaksi huuliharppua ja kitara. Kohta kolmekymmentä vuotta olemme soitelleet – tremololla ja joskus ilman!
Ohjelmistomme koostuun perinteisestä kansanmusiikista, laulelmista, iskusävelmiin asti.

Rommakko, Pohjois-Pohjanmaa
Rommakko -yhtyeen musiikki kumpuaa folk ́n ́rollin, juurimusiikin ja laulelman maailmasta. Repertuaarista löytyvät sulassa sovussa niin pelimannihengessä tehdyt railakkaat rallit kuin kantaaottavat kappaleetkin, lyyrisiä lemmenlurituksia unohtamatta.
Mika Kolehmainen: Laulu ja kitara Johanna Laurila: Viulu ja laulu
Kari Kuivamäki: Haitari, buzuki ja laulu Janne Hansen-Haug: Kontrabasso Tommi Lantto: Cajon

Sakarat Laulupelimannit, Uusimaa
Sakarat ovat toimineet 30 vuotta Uudenmaan Kansanmusiikkiyhdistyksen ryhmänä.

Spelarit, Uusimaa
Patrik Weckman, viulu, säkkipilli
Juhani Kaivosoja, viulu, nyckelharpa
Topi Salonen, viulu, alttoviulu
Sari Marttiini, viulu
Osku Hakosalo, viulu
Pauliina Pajala, viulu
Antti Keipi, harmooni
Simo-Pekka Lindström, basso

Suomen Sahansoittajat, eri puolilta Suomea
Suomen suurin sahansoittaja kokoonpano

Säilyn Pelimannit, Pohjois-Pohjanmaa
Säilyn pelimannit -yhtyeen jäsenet tuovat soitollaan esiin vähän esitettyä, osin ennen kuulematonta Pohjois-Pohjanmaan eteläisen alueen ohjelmistoa laajempaan tietoisuuteen. Samalla he tallettavat raudaskyläläistä viulunsoittotyyliä kaksoisäänineen, koristeineen ja asemien käyttöineen. Säilyn pelimannit eli Erkki Säily (kitara ja laulu), Tapani Säily (klarinetti, bassoklarinetti ja laulu) ja Helmi Järviluoma (viulu ja laulu) ovat musiikkisuvun sisaruksia, jotka ovat Raudaskylässä syntyneitä viulupelimanni Knut Säilyn perillisiä. He ovat koko ikänsä kuulleet sukulaistensa soittavan ja kertovan soittajista tarinoita.

Talkoopelimannit, Keski-Pohjanmaa
Kokkolalainen yhtye, joka soittaa pääasiassa perinteistä kansanmusiikkia sovitettuna. On soittanut jo 80-luvun alkupuolelta lähtien, tosin kokoonpano on vuosien mittaan hieman muuttunut, kun osa alkuperäisistä jäsenistä on eläköitynyt. Talkoopelimannit oli vuonna 2017 edesmenneen mestaripelimanni Markku Tunkkarin kotiyhtye, joten ohjelmistossa on hänen sävellyksensä aina edustettuna. Talkoopelimanneja johtaa Timo Pynssi.

TARUA, Pohjois-Pohjanmaa
TARUA
-laulettuja tarinoita

Tarua trio esittää omia ja lainattuja kappaleita joissa sanoituksella on suuri merkitys

Terhi Ryynänen – viulu
Outi Riikola – laulu
Matti Lehtihalmes – laulu, akustinen kitara

Vantaan kansanpelimannit, Uusimaa
43 vuotta kansanmusiikkia vantaalta. 2 julkaistua cd-levyä viimeisin vuodelta 2016. Normaali kokoonpano 20 soittajaa. Johtaa raimo nummela

Varjakka String Band
Varjakka String Band on vuonna 2011 perustettu viljanmakuisen akustisen musiikin orkesteri. Varjakalle on tärkeää puisten soittimien lämpö, pohjoisen tarinat ja syvän etelän letkeä pulssi. Musiikki ammentaa voimansa Oulujoen suistosta, Limingan lakeuksilta ja Oulunsalon merenrantaniityiltä. Vauhtia on haettu ja haetaan amerikkalaisen perinteen sydänmailta koko matkan Varjakasta Virginiaan.

Villiinny viulusta, Pohjois-Pohjanmaa
Cecile Rousselet-Karinen, viulu
Liisa Kytölä, viulu
Marja-Liisa Sutela, viulu
Raija Kylmänen, viulu
Riitta Lahtinen, viulu
Anna-Riikka Juutilainen, viulu
Terhi Ryynänen, viulu
Giuseppe Quercini, viulu

Ylä-Savon Pelimannit ja laulajat, Pohjois-Savo
Ylä-Savon Pelimannit täyttävät tänä vuonna 30 v.
Ryhmässä on tällä kertaa esiintyjä sekä Pohjois- että Ylä-Savosta mm. Leppävirralta, Kuopiosta, Kaavilta, Lapinlahdelta ja Iisalmesta.
Yhteisiä harjoituksia pidetään 3- 6 kertaa vuodessa ja niissä on mukana 20 – 40 soittajaa ja laulajaa. Laulajia johtaa Anna Janka-Murros ja pelimanneja Antti J. Janka-Murros.

Yläsiirtola Ramblers, Pohjois-Pohjanmaa
Yläsiirtola Ramblers on 90- luvulta Yläsiirtolan kaupungiosasta lähtöisin oleva yhtye ,jonka ohjelmisto koostuu pääosin kelttiläisestä kansanmusiikista. Yläsiirtola Ramblers on yksi Oulun seudun pitkäikäisemmistä, toimivista irkkubändeistä. Yhtye on alunperin hakenut oppia ja vaikutteita Haapaveden folk-kursseita ,Kaustiselta ja Irlannista,Bretagnes ym. Yhtye on julkaissut cd:n jokunen vuosi sitten. Sitä voi kysellä meiltä keikan jälkeen.