Kiertueyhtyeet kevät 2014

Tammikuu: Filip Jers & Jouko Kyhälä

20.1. klo 18, Tikkurilan kirjasto, Lummetie 4, Vantaa.
21.1. klo 18, Mäntyharjun kulttuurisali, Kompantie 22, Mäntyharju.
22.1. klo 20, Perinnearkku-klubi, Ravintola Allotria, Hämeentie 68,  Helsinki
.
23.1. klo 21, Rahvaanmusiikin ilta, Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere.
24.1. klo 19, Kihaus-klubi, Ravintola Reino, Kiteentie 6, Kitee.

F&J outdoor 1380 edit 001 Breathing fresh Scandinavian air into the harmonica
Huuliharppu on maailman yleisin soitin. Suomessa ja Ruotsissa se on ollut pelimannien ahkerassa    käytössä jo toista sataa vuotta. Kaikki tuntevat huuliharpun, mutta harvat tietävät, mitä kaikkea sillä voi soittaa. Vielä harvemmat sen osaavat. Kaksi eurooppalaista huuliharppuasiantuntijaa, Filip Jers ja Jouko Kyhälä ovat yhdistäneet harvinaiset taitonsa ja tietonsa. Heidän tuore duonsa esittää kansanmusiikkia suomesta ja ruotsista; rytmikkäitä polskia, rivakoita polkkia, haikeita valsseja, sottiisia, menuettia, masurkkaa. Ja kaikki esitetään kahden huuliharpun voimin.

Etela-Ruotsin Skånesta kotoisin oleva Filip Jers kuuli huuliharppua ensi kerran pikkupoikana, kun hänen isänsä soitti sitä kuistilla ukkosmyrskyä odotellessaan. Tämä teki pikku Filipiin lähtemättömän vaikutuksen. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän valmistui jazz maisteriksi Tukholman Kungliga Musikhögskolanista pääaineenaan huuliharppu. Hän oli alansa ensimmäinen akateemisesti koulutettu muusikko Ruotsissa. Tätä nykyä Jers kuuluu Ruotsin kysytyimpiin jazz solisteihin. Hän esiintyy useiden yhtyeiden kanssa ja vierailee big bandien solistina. Kansanmusiikin alalla Jers vaikuttaa Stockholm Lisboa project –yhtyeessä.

Jouko Kyhälä aloitti huuliharpun soiton teini-ikäisenä rokkarina. Aiemmin hammond -urkuja soittaneeseen huuliharppu teki vaikutuksen, ja pian Kyhälä päätyikin opiskelemaan kansanmusiikkia Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolle. Hän valmistui ensimmäisenä Suomessa maisteriksi huuliharpulla 1999. Vuonna 2007 Kyhälä saattoi loppuun musiikin tohtorin opintonsa, ja hänestä tuli Suomen, ehkä Euroopan ensimmäinen huuliharpputohtori. Kyhälän tunnetuin yhtye on maailmalla mainetta niittänyt huuliharppukvartetti Sväng, joka on konsertoinut 24 maassa satoja kertoja. Kyhälä esiintyy myös solistina ja toimii useissa eri yhtyeissä.

Muusikot:
Filip Jers – huuliharput
Jouko Kyhälä – huuliharput, live-elektroniikka, kantele, harmooni

Helmikuu: Karuna

  9.2. klo 13,  Kyrönkankaan pelimannipäivä, Karvian nuorisoseurantalo Sampola, Kylä-Karviantie 24, Karvia
12.2. klo 20, Perinnearkku-klubi, Ravintola Allotria, Hämeentie 68, Helsinki
13.2. klo 20, Rahvaanmusiikin ilta, Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere
14.2. klo 20,
Culture club Still Standing, Torikatu 9, Seinäjoki
15.2. klo 19, Ravintola Sointula, Kirkkokatu 22, Joensuu

karuna2Karuna on Esko Järvelän, Juha Kujanpään ja Teija Nikun muodostama trio, jonka omintakeisen soundin luo avainviulun, pianon ja harmonikan yhdistelmä. Yhtyeen soitossa on kamarimusiikillista dynamiikkaa, kansanmusiikin rytmiikkaa ja jazzin harmoniaa. Ohjelmisto koostuu pääosin omista sävellyksistä, mutta lisäksi myös perinteisestä suomalaisesta ja ruotsalaisesta kansanmusiikista. Omissa sävellyksissä pohjoismainen kansanmusiikki sekoittuu pilkahduksiin esim. barokkimusiikista, kansallisromantiikasta ja jazzista. Musiikissa on sielukkuutta ja särmää.

Muusikot:
Esko Järvelä – nyckelharpa, viulu
Juha Kujanpää – piano, harmooni
Teija Niku – harmonikka

Maaliskuu: Vonkale

17.3. klo 19, Sointula, Kirkkokatu 22, Joensuu
18.3. klo 18, Mäntyharjun kulttuurisali, Kompantie 22, Mäntyharju
20.3. klo 20, Rahvaanmusiikin ilta, Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere
21.3. klo 19, Juteinitalo, Jaakonsali, Kauppatie 3, Parola

vonkalehassuIlona Korhosen ja Pauliina Syrjälän väkivahva hurlumhei-duo on tehnyt paluun seitsemän vuoden tauon jälkeen! Vonkale on rehellinen mutta rehentelemätön duo, joka kanteleensoiton ja laulun voimalla piirtää kuvan suomalaisen naisen elämän mustavalkoelokuvasta juhannustansseineen, jalkarätteineen ja äkkipakkasineen – ukkoväkeä unohtamatta. Vonkale esittää pääosin Ilona Korhosen lauluja, mutta sekaan eksyy aina jokunen tradibiisikin.

Muusikot:
Ilona Korhonen – laulu
Pauliina Syrjälä – kanteleet

 

 

Huhtikuu: Wind on Wind 

23.4. klo 20, Perinnearkku-klubi, Ravintola Allotria, Hämeentie 68, Helsinki
24.4. klo 21.15,  Rahvaanmusiikin ilta, Telakka, Tullikamarinaukio 3,  Tampere
27.4. klo 14, Pertumaan Nuorisotalo, Juhlakuja 1, Pertunmaa

WoW3_kuva_AJ_SavolainenWind on Wind on ryhmä, joka tutkii ja esittää musiikkia kansanomaisilla puhaltimilla – voimalla seitsemän naisen. Sen sovitusten alkuituina on ollut rahisevia arkistoäänitteitä, vanhoja nuotinnoksia ja erilaisten puhaltimien yksilöllisiä sointeja. Lopputuloksessa soivat seesteiset hetket ja metsäiset biitit. Kansanmusiikkiliiton kiertueella Wind on Wind esiintyy viisihenkisellä kokoonpanolla.
Artikkeli: Wow – what a sound!
Muusikot:
Kirsi Ojala – puhaltimet
Kristiina Ilmonen – puhaltimet
Heidi Haapoja – puhaltimet
Sanne Tschirpke – puhaltimet
Mimmi Laaksonen – puhaltimet