kiertueet
 

Kiertueyhtyeet Syksy 2011

Syyskuu 2011: Raudantakoja

26.9. Kuopio, Kaiken kansan klubi
27.9. Rääkkylä, Käspeli
28.9. Helsinki, Perinnearkkuklubi
29.9. Tampere, Rahvaanmusiikin kerho

”Kieli- ja lyömäsoittimet, siinäpä oivallinen kokoonpano!”, ajattelivat Jukka Kyllönen ja Markus Rantanen. Kun sielussa soi, niin ääni täytyy saada ulos. Tästä oivalluksesta ja tekemisen tarpeesta sai alkunsa Raudantakoja. Vuonna 2003 alkanutta ja useassa kokoonpanossa ylläpidettyä yhteisyötä on nyt jalostettu uuteen muottiin innosta pinkeänä. Suomenruotsalainen pelimannimusiikki ja omat sävelmät ovat molemmat yhtälailla mielekästä temmellyskenttää dynaamiselle duolle.

Lokakuu 2011: Jaakko Laitinen & Väärä Raha

18.10. Mäntyharju
19.10. Helsinki, Perinnearkkuklubi
20.10. Tampere, Rahvaanmusiikin kerho
21.10. Seinäjoki, Rytmikorjaamon uusi puoli
29.10. Joensuu, Hippaklubi

Jaakko Laitinen & Väärä Raha-orkesterin musiikki on erikoislaatuinen cocktail, missä yhdistyvät Balkanin tuliset mustalaisrytmit, venäläisten romanssien tunteikkuus ja suomalaisten iskelmien hikinen kaiho. Laulut ovat suurimmaksi osaksi omia, jokunen lainaralli seasta toki löytyy.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha koottiin pari vuotta sitten Laitisen ja haitaristi Marko Roinisen muutettua Helsinkiin. Yhtyeen riveihin valittiin maamme pääkaupungin lappilais-peräisten huippumuusikoiden kerma, soittimistonaan laulu, trumpetti, haitari, kontrabasso ja rummut, soitteleepa trumpetisti Jarkko ”Jargeli”  Niemelä väliin buzukiakin, mainiota kreikkalaista perinnesoitinta. Monipuolisten vaikutteiden runsas kirjo on solmittu luontevasti yhteen ja lopputulos on marinoitu ja savustettu keskiyön salaperäisessä auringossa, revontulten säihkeessä ja paarmain pörinässä.

Nuoresta iästään huolimatta on yhtye keikkaillut ja kierrellyt  touhukkaasti ympäri sekä Suomen että myös Baltiassa, Saksassa ja Skandinaviassa. Sen nimi herättää ilon väristyksiä tanssijoiden ja rakastajien keskuudessa kaikkialla missä se tunnetaan. Viime vuonna teki yhtye yhteensä 80 keikkaa ja julkaisi kiitosta ja julkaisi ylistystä saavuttaneen debyyttilevynsä. Seikkailut vain jatkuvat, livesoitto on  entistäkin tiukempaa.

Tanssikengät on syytä ottaa mukaan ja sovinnaisuuden vaatimukset jättää kotiin, Jaakko Laitinen & Väärä Raha tulee kaupunkiin!

Marraskuu 2011: Liisa & Tellu: Vienan naisia

8.11. Kuopio, Kaiken kansan klubi
9.11. Rääkkylä, Rääkkylän auditorio
10.11. Tampere, Rahvaanmusiikin kerho
11.11. Seinäjoki, Rytmikorjaamo
18.11. Vantaa, Kaamospelit, Kotiseututalo Påkas

Mont´on muoria minulla,
monta muoritettavoa.
En tieä kuta kumarran,
kumarran vähän kutaki!

Vienan Karjalasta kerättiin paljon kalevalamittaisia runoja. Vienassa eli ja lauloi monta upeaa runonlaulajatarta, mm. Anni Tenisova, Anni Lehtonen ja Domna Huovinen etummaisina. Vienan naisia -konsertissa kuullaan entisajan vienankarjalaisten naisten väkeviä tarinoita nykyajan naisrunolaulajien äänellä.

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ovat säveltäneet joukon koskettavia ja humoristisia tarinoita. Konsertissa selviää mm.  miten sujuu Annin matka haudasta häihin, tai miten käy, kun kuohari Vipulan Liisa kohtaa Väinämöisen veljen pojan? Entä kuinka sujuu Tatjanan ja Vassilein arki? Kuule myös Moarien parannusvinkit.

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ovat toimineet suomalaisen kansanlaulun uuden aallon uranuurtajina jo yli 15 vuotta useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä projekteissa ja yhtyeissä. Uusin duoprojekti Vienan naisia -laulukokoelma valmistui keväällä 2010. Elias Lönnrotin Kalevala on väkevä opus, mutta naisten tarinat puuttuvat sieltä. Alkuperäisrunoudessa niitä kuitenkin vielä löytyy ja on tärkeää saada nekin kansan kuuluville arkistojen kätköistä. Liisan ja Tellun uusi levy ”Vienan naisia Live at Sissola” ilmestyi keväällä 2011 Ääniä Recordsin jukaisemana.

Joulukuu 2011: Duo Elina Järvelä & Juha Virtanen

7.12. Helsinki, Perinnearkkuklubi
13.12. Helsinki, Käpytikka
14.12. Mäntyharju
16.12. Seinäjoki

Viulun ja 2 ½ -rivisen haitarin saumatonta yhteistyötä

Duo Elina Järvelä & Juha Virtanen herättää henkiin vivahteikkaalla soitollaan sävelmiä arkiston kätköistä, tunnelmoi myös muiden maiden sävelmillä sekä loihtii omilla sävellyksillään uusia tuulia kansanmusiikin kentälle.  Viulun ja 2 ½ -rivisen haitarin saumaton yhteistyö elää hetkessä ja luo jokaisesta esiintymisestä ainutlaatuisen kokemuksen niin duolle itselleen kuin kuulijoilleenkin.

Kaustinen Folk Music Festival nimesi Duo Elina Järvelä & Juha Virtasen vuoden yhtyeeksi 2010.