Pelimanni


Päivi Hirvonen komeasti Nord10-kilpailun voittoon

Taalainmaalla kilpailtiin tänä vuonna kolmatta kertaa Pohjoismaisista kansanmusiikin mestaruuksista. Suomesta lähti matkaan kokonainen bussilastillinen soittajia.

Solistisarjassa kilpailivat Päivi Hirvonen ja Jarmo Romppanen, yhtyesarjassa Rosenfink sekä Spelarit. Ensimmäistä kertaa Suomella oli edustaja myös isojen pelimanniryhmien sarjassa eli spelmanslag-sarjassa, Espoon pelimannit edustaessa komeasti Suomea.
Kilpailut pidetään Sälenissä, n. 450 km Tukholmasta luoteeseen eli melkein Norjan rajalla. Paikkana on Högfjällshotellet, joka tarjosi hienot puitteet kilpailun kaikille osille – siellä soitettiin, majoituttiin ja syötiin. Mitään muuta ei paikkakunnalta ehtinyt nähdäkään, mutta jo lumisten tuntureiden ihaileminen ikkunasta oli kokemus.
Itse kilpailut käytiin lauantaina 20.11., mutta perjantaina oli varaslähtö tansseineen ja puskasoittoineen. Lauantainakin oli kilpailujen lisäksi konserttiohjelmaa ruotsalaisin ja norjalaisin voimin ja finaalin jälkeen jatkuivat puskasoitot useammassa kerroksessa. Kilpailut alkoivat heti aamuyhdeksältä. Joka kilpailusarjasta kolme pääsi finaaliin, jotka käytiin illalla. Kaikki kokoonpanot olivat keskenään hyvin erilaisia, yhtyesarjaan mahtuivat esimerkiksi innosta hehkuvat nuoret tanskalaiset yhtyeessä Æ Fjet Fengers ja ruotsalaiset kansanmusiikkikonkarit Blå bergens borduner, jotka veivät sarjassa ensimmäisen palkinnon.

Koko kylä soittaa

Spelmanslag-sarjassa edukseen erottuivat varsinkin norjalaiset ja ruotsalaiset. Mukampen spelmannslag otti voiton kotiin upean svengaavalla soitolla, jokainen oli täysillä mukana. Varsinkin tämän kilpailusarjan seuraaminen herätti Suomen joukoissa vilkasta keskustelua. Ruotsissa ja Norjassa spelmanslag-perinne on hyvin voimakas ja on mielenkiintoista nähdä, miten tietyn paikkakunnan useampi sukupolvi soittaa yhdessä. Suomella ja Tanskalla oli nyt ensimmäistä kertaa edustajat spelmanslag-sarjassa, mutta selvää on, että meidän perinteemme on erilainen kuin Ruotsin ja Norjan, joiden ehdoille kilpailusarjaa lienee aika pitkälti rakennettu. Kaustista lukuun ottamatta tällaista yhteissoittoa ei Suomessa juuri näe. Suomessa tosin näkee kansanmusiikkia uskomattoman monessa muodossa pienkanteleista lauluyhtyeisiin, mandoliiniorkestereista massiivisiin Näppärijoukkoihin. Kilpailusäännöt vaativat että spelmanslag-ryhmässä on vähintään 15 soittajaa, eikä Suomessa montakaan sellaista ryhmää ole. Spelmanslag-sarjan osallistujat joutuvat myös kustantamaan matkansa itse, mikä tietysti lisää kynnystä lähteä kilpailuun mukaan. Suomalaiset pelimannit kuitenkin innostuivat suunnittelemaan yhteistyötä jatkossakin – saisihan kunnon spelmanslagin aikaiseksi yhdistelemällä eri ryhmien voimat! Katsotaan mitä ensi vuonna tapahtuu…

Sähköinen solistisuoritus

Solistisarja oli jännittävää seurattavaa. Taso oli erittäin korkea ja soitinvalikoima oli todella laaja, klarinetista ja huilusta hardangerviuluun ja haitariin. Norjan edustajista haitarinsoittaja Inge Gjevre pääsi dynaamisen soittonsa siivillä ansaitusti finaaliin, kuten myös Emilia Amper, tuore avainviulun maailmanmestari, joka teki vaikutuksen taitavalla polskasoitollaan.
Jarmo Romppanen soitti taitavasti menuettia ja polskaa mandoliinillaan ja kilpailun isäntä ja juontaja Anders Bjernulf hehkuttikin hänen soitettuaan, että tämähän on koko kilpailun idea – ainakaan Bjernulf ei ollut aikaisemmin kuullut pelimannikappaleita soitettavan mandoliinilla. Päivi Hirvonen räjäytti sitten pankin sähköisellä esityksellään. Erityisesti jäi mieleen länsi- ja itäsuomalaista perinnettä yhdistelevä laulu jouhikon säestyksellä.
Tuomariston puheenjohtaja Dan Lundberg kertoi, että tuomarit arvostavat etenkin musiikin kommunikatiivisuutta, että sillä välitetään jotain. Ja sitä juuri oli Hirvosen esityksessä, joten Suomen ainoa finaalipaikka ja upea voitto tulivat kyllä oikeaan osoitteeseen. Mm. Dalarnas Tidningar hehkuttaa Hirvosen esitystä kilpailureportaasissaan – ”maanläheinen, lähes arkaainen sointi lumosi allekirjoittaneen joka haltioituneena toteaa, ettei tätä kauniimpaa voi olla”.
Kaiken kaikkiaan kilpailu oli erittäin mielenkiintoinen kokemus, jota suosittelen lämpimästi kaikille. Kilpailumenestys ei ole pääasia, vain matkalla oppii paljon uutta. Ensi vuoden kilpailusta kiinnostuneiden pitäisi ilmoittautua Suomen Kansanmusiikkiliittoon elokuun mennessä.

Teksti ja kuvat:Tove Djupsjöbacka

Päivi Hirvonen

Svärdsjö spelmanslag

Mukampen spelmanslag

Julkaistu Pelimannissa 4/10.

Pysy tahdissa maailman ainoan suomenkielisen kansanmusiikin aikakauslehden avulla!