Tämä sivu on osa Kansanmusiikkiliiton arkistoa.
Uudet sivut sijaitsevat osoitteessa: www.kansanmusiikkiliitto.fi

Kuukauden pelimanni Gay Nixon

Amerikansuomalaisten keskuudessa suomalainen kansanmusiikki ja -tanssi on suosittu harrastus. Oriveden kurssilla on jo neljä kertaa ollut kurssilainen Amerikasta. Gay L. Nixon on harmonikan soittaja, jolle suomalainen kansanmusiikki on erittäin lähellä sydäntä, vaikka hänellä ei verisiteitä Suomeen olekaan. Kaikki tämä monen vuoden rakas harrastus alkoi sattumasta. Viime kerralla toteutimme Gayn monen vuoden haaveen ja järjestimme Orivedelle 2-rivisen hanurin alkeiskurssin.

Kuinka ihmeessä kiinnostuit suomalaisesta kansanmusiikista ja suomen kielestä, sinullahan ei ole juuria tänne. Muistaakseni se on pitkä ja hauska tarina.  

Minun matematiikan kurssillani oli yksi vaihto-oppilas Suomesta vuosina 1984-85. Vuoden lopulla menimme koulun lähellä olevalle rannalle kolme tai neljä kertaa ja hän halusi pitää minulle suomen kielen oppituntia. Hän toi minulle pienen sanakirjan ja suomenkielisen kirjan, sekä opetti aakkoset, ääntämistä ja kaksi tai kolme verbiä. Se oli aikamoinen haaste. Viimeisellä tunnillamme hän sanoi, “Sinun täytyy oppia vähän suomen kieltä, koska sinä olet tulossa Suomeen minun vieraakseni ensi kesänä!” Hän oli tosissaan, joten aloin etsiä paikkaa jossa olisi suomen kielen kursseja. Yksi sellainen löytyi Washingtonin yliopistosta, joten soitin kyseiselle opettajalle. Hän suositteli minulle paikallisen luterilaisen kirkon kurssia, jota hän piti minulle sopivampana ja helpompana.  

Aloitin sen kurssin, ja toisena iltana minua lähestyi mies, joka pyysi minua majoittamaan kaksi suomalaista kansantanssijaa Turusta. En ollut koskaan aiemmin kuullutkaan Turusta. Ensin pyysin kahta soittajaa, mutta sitten muutin mieleni koska ajattelin heidän olevan miehiä, jotka tarvitsisivat enemmän huolepitoa ja apua kuin kaksi naista. Pyysin siis kahta naista tietäen viettäväni koko päivän töissä, ja tekeväni lisää töitä kotona palatessani väsyneenä sinne. Nämä kaksi naista ja minä olemme edelleen ystäviä. Näin heidän kansallispukunsa, seurasin heidän esityksiään ja kuulin heidän kaunista musiikkiaan. En saanut sitä musiikkia pois mielestäni. Timo Hukkanen lähetti minulle kotiin palattuaan ensin nuotin Juhlavassista. Rakastan sitä valssia yhä! Sen kappaleen vuoksi lainasin vanhan harmonikan, koska en pitänyt siitä tavasta, miltä se valssi kuulosti pianolla tai kitaralla soitettuna.

Missä yhteyksissä soitat suomalaista kansanmusiikkia kotiseudullasi?

Ensin soitin vain koska rakastin sitä musiikkia. Sitten ryhdyin soittamaan sitä tanssiryhmille. Shirley Makela ja minä perustimme lopulta yhtyeen, jonka nimesimme Northwest Pelimannit. Yhtyeessä on viisi soittajaa: Shirley Makela, viulu, minä, Gay Nixon harmonikka, tyttäreni Beth Matheny, viulu, hänen miehensä Mike Matheny, basso sekä Kim Whittle, huilu.

Kuinka kuvailisit suomalaista kansanmusiikkia? Onko joitain muusikkoja tai yhtyeitä joista erityisesti pidät?

  Kun kuulin sitä, tiesin minkälaista musiikkia olin etsinyt! Minä soitan sitä erittäin mielelläni, kuuntelen sitä ja tanssin sen tahdissa. Se on rytmikästä, melodista, soitettavaa, kuunneltavaa ja tanssittavaa. Olen onnekseni saanut tavata ja opiskella monien upeiden suomalaisten harmonikan soittajien kanssa: Petri Ikkelä, Pekka Pentikäinen, Kimmo Pohjonen, Markku Leipistö ja Jari Komulainen.

Olet vieraillut Suomessa monta kertaa, käynyt monella kansanmusiikkifestivaalilla sekä osallistunut neljä kertaa Oriveden kurseille. Mikä on syy, mikä saa sinut aina palaamaan?

Yksi syy on Oriveden kurssien tunnelma.Ne ihmiset ovat niin mukavia ja siellä oppii niin paljon. Odotan joka kerta pääseväni sinne uudestaan oppimaan lisää, tapaamaan vanhoja ystäviä ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Kahtena vuotena olin samalla kurssilla kolmen parkanolaisten nuoren Janin, Elinan ja Eerikan kanssa. Ensin olimme Lars Fredrikssonin polskakurssilla ja sitten Erkki Frimanin tanssimusiikkikurssilla. He olivat erittäin mukavia, joten viime vuonna heitä oli ikävä kun he olivat poissa.

Haastattelu ja suomennos Päivi Utriainen